Region

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske odbacilo navode iz protestne note Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

13:42

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske odbacilo navode iz protestne note Srbije
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske odbacilo je navode iz protestne note Ministarstva spoljnih poslova Srbije da je izjava šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlić Radmana mešanje u unutrašnja pitanja Srbije.

Iz Ministarstva navode da je Grlić Radman konstatovao činjenicu o neusklađivanju Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU iz ugla sukoba u Ukrajini.

"Ovakve izjave iz Srbije još jednom pokazuju svesno i institucionalno negiranje činjenica o prirodi događaja u Ukrajini, odnosno stvarni stav Srbije prema tome", naveli su iz resora Grlić Radmana, preneo je zagrebački Večerni list.

Dodali su i da evropska porodica ima svoje vrednosti koje uključuju i poštovanje međunarodnog poretka, a koji je Rusija narušila.

"Kao što smo već isticali, ne može se biti kandidat za članstvo u EU i koristiti sve dobrobiti toga, a pritom neprincipijelno i proračunato izbegavati osudu Rusije i politiku EU u vezi s tim", navodi se u saopštenju koje nije objavljeno na zvaničnom sajtu Ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je ranije protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom izjava hrvatskog šefa diplomatije upućenih protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbije u celini.

Grlić-Radman je gostujući na hrvatskoj N1 izjavio da su jedno građani Srbije, a drugo Vučić i njegova politika koja, kako je naveo, mora da odluči "na kojoj će stolici da sedi", dodajući ''da je neudobno sedeti na dve stolice''.

''Što se tiče Srbije, jedno su građani, a drugo je Vučić i njegova politika koja mora odlučiti na kojoj će stolici sedeti, neudobno je sedeti na dve stolice. On ne bi trebao imati veliku dilemu. Vučić može biti trabant i satelit Rusije, ali neće se dopustiti uticaj Rusa ili drugi maligni uticaji koji bi narušili stabilnost Zapadnog Balkana'', rekao je Grlić-Radman.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa