Region

Dodik sa Erdoganom: Razgovor o ekonomskoj saradnji i autoputu Beograd-Sarajevo

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2024

-

19:36

Dodik sa Erdoganom: Razgovor o ekonomskoj saradnji i autoputu Beograd-Sarajevo
Antalija forum - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je na sastanku sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o ekonomskoj saradnji dve zemlje i izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo.

"Razgovorali smo o raznim projektima u Srpskoj, pre svega o izgradnji autoputa. Predsednik Turske je veoma zainteresovan da dođe do izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo", rekao je Dodik novinarima u Antaliji gde se održava Diplomatski forum, prenosi RTRS.

Dodao je da je sa Erdoganom razgovara o političkoj situaciji i određenim elementima poljoprivredne saradnje.

"Ono što je za nas važno je da možemo da radimo na deonicama puteva u Srpskoj, ne čekajući Federaciju. Imamo dobar dogovor o toj realizaciji", istakao je Dodik.

On je naveo da je turskom predsedniku napomenuo da je za Srpsku prihvatljiva samo ustavna Bosna i Hercegovina koja je visoko decentralizovana.

"Treba da se poštuju međunarodni sporazumi i da se prekine sa međunarodnom intervencijom", rekao je Dodik.

Susret  Dodika i Lavrova: Reafirmisani projekti izgradnje gasovoda

Dodik se sastao danas i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim sa kojim je razgovarao o reafirmaciji projekata izgradnje gasovoda.

"Na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavromom reafirmisali smo projekte izgadnje gasovoda. Obavestili smo Lavorva da se realizuju neki projekti, koji su prethodno dogovoreni. Jedan od tih projekata je izgradnja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci. Lavrov je za to zainteresovan, jer je jednom prilikom prisustvovao lokaciji, na kojoj se gradi hram", rekao je Dodik novinarima u Antaliji gde se održava Diplomatski forum, prenosi RTRS.

Dodik je naveo da će prva zvona hrama biti osveštana do kraja godine. Dodao je da je sa šefom ruske diplomatije razgovarao i o sveukupnoj situaciji u svetu.

"Mislim da više niko ne računa na konzistentnost Zapada i Amerike jer su obeležja te politike duplih aršina", rekao je Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa