Region

Berbok: Zemlje Zapadnog Balkana su neodvojivi deo Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

10:22

Berbok: Zemlje Zapadnog Balkana su neodvojivi deo Evrope
Tanjug/AP/Aziz Karimov - Copyright Tanjug/AP/Aziz Karimov

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da su zemlje zapadnog Balkana neodvojivi deo Evrope i da se BiH nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja u EU, saopšteno je iz nemačke Ambasade u Sarajevu.

"Prošle godine je Evropski savet odlučio da se otvore pristupni pregovori čim budu ispunjeni kriterijumi za to. Na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama", rekla je Berbokova uoči današnje posete Crnoj Gori i BiH.

Prema njenim rečima, usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma bio je jedan takav evropski reformski korak.

S obzirom na oktobarske lokalne izbore, Berbokova je navela da je ključno da se sada završi reforma Izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa, te dodala da su slobodni i pošteni izbori temelj demokratskog društva.

"Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcepljenju BiH postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrednosti", dodala je Berbokova.

Ona je navela da je snažna podrška državama reagiona u regionu na njihovom putu ka EU "geopolitička neophodnost u svetlu ruskog brutalnog imperijalizma".

Berbokova je dodala da "ne mogu dozvoliti da bilo gde u Evropi imaju sive zone", te da "zajednički moraju učiniti sve da zatvore sve strane koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije".

"To podrazumeva podršku zemljama zapadnog Balkana u jačanju njihovih demokratskih institucija, poboljšanje njihove otpornosti i pružanje ekonomske perspektive ljudima. Kao EU, mi pri tome imamo zajednički domaći zadatak da se postavimo na pravi put za budućnost dok stavljamo više stolica za evropski sto", rekla je Berbokova.

Prema njenim rečima, samo zajedno će uspeti da se u Evropi izlije čvrst temelj za mir, slobodu i bezbednost. Kada je reč o Crnoj Gori, Berbokova je navela da je Podgorica već godinama saveznik u NATO-u, a da je u procesu pristupanja EU postavila ambicioznu agendu koju sada ponovo odlučno sledi.

Ona je napomenula da će u Podgorici biti reči i o tome kako Crna Gora može još bolje napredovati u reformama vladavine prava i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i kako joj se u tome može pružiti podrška, prenela je Srna.

Oštre reakcije Dodika na izjavu Berbokove

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da kakve god poruke za BiH tokom današnje posete Sarajevu pošalje šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, one su istrošene i bez smisla.

"Vidim da Analena Berbok dolazi u BiH da ponovo prosipa svoje frustracije o secesiji, priča o reformama i vladavini prava, a onda nam pošalje i podržava lažnog Šmita i pokaže da ovde nama ni 'p' od vladavine prava", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Berbokova večeras dolazi u posetu BiH, a Dodik ističe da je Nemačka okupirala BiH svojom politikom, ali da, kako je naveo, "ne može da okupira nas u Srpskoj".

"Stav Srpske je uvek bio jasan - da smo za evropski put, ali s našim jasnim ustavnim nadležnostima. I ne postoje planovi za secesiju. Ako nekad i dođe do odluke o nezavisnosti, ona će biti rezultat delovanja lažnog visokog predstavnika Šmita, koji pokušava da uruši Republiku Srpsku i kojeg podržava Berbokova", naveo je Dodik.

Vidimo, ističe, da Nemačku potresa afera u vezi sa planovima da se njihovim raketama gađa Krimski most. "Poznato je da su krenuli s pričom o slanju šlemova i gaća, a završili s raketama kojima bi bila gađana Rusija. Niko više ne veruje ni Berbokovoj ni u nemačke dobre namere", napisao je Dodik.

Ukazuje da Berbokova može i dalje da priča negativno o Republici Srpskoj i njemu lično, ali to neće promeniti činjenicu da je njena vlada na istorijskom minimumu podrške u Nemačkoj, opet sve to zahvaljujuć i njenoj lošoj politici.

"Dobro bi bilo da Nemačka prestane s negiranjem srpskih prava u BiH i da otpočne dijalog sa nama, a ne da nam presuđuje bez argumenata, slušajući svog lažnog, nikad prihvaćenog Šmita", naveo je Dodik. Ističe da je Berbokova danas u BiH da se lažno predstavi kao neko ko pomaže, a u suštini želi da pribavi poene na već donesenu odluku da se BiH da pregovarački status bez datuma otpočinjanja istih.

"To ništa ne znači bez datuma, a partneri u vlasti na nivou BiH su se usaglasili da to okvalifikuju kao ništa. A mogla bi biti korisna. Recimo da povede lažnog Šmita kući da uživa u svojim penzionerskim danima, a ne da nas z…. zamlaćuje", napisao je Dodik.

Komentari (0)

Evropa