Region

Plenković o Milanovećevoj kandidaturi: Ovo je pokušaj mini državnog udara, njegov performans je bizarna slika Hrvatske

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2024

-

20:50

Plenković o Milanovećevoj kandidaturi: Ovo je pokušaj mini državnog udara, njegov performans je bizarna slika Hrvatske
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Odluka hrvatskog Ustavnog suda da predsednik Zoran Milanović ne može učestvovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke dok obavlja tu dužnost je potpuno očekivana, izjavio je danas predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i ocenio da je Milanovićeva potez da se kandiduje za premijera na listi Socijaldemokratske partije (SDP) "pokušaj mini državnog udara".

On je ocenio da je jasno da se izašlo iz ustavnih okvira uloge predsednika, i da su prekršeni ne samo dobra praksa, već i sam Ustav.

"Ja mislim da sve ovo što se dešava s SDP-om proteklih dana i ovo što je uradio Milanović moramo nazvati pravim rečima. Dakle, ovo je nekakav pokušaj mini državnog udara, zloupotreba institucija, potpuno dezavuisanje gospodina Grbina kojeg ja više i ne doživljavam kao da je predsednik SDP-a", rekao je Plenković novinarima u Sisku, prenosi HRT.

Prema njegovim rečima, ceo ovaj narativ je prazna priča i sav taj "primitivizam i kršenje ustava, dezavuisanje cele stranke i tog levog spektra u kratkom roku, da smo sanjali takav scenarij ne bi ga mogli učiniti boljim".

"Jedino što dobijamo ovim njihovim performansom je jedna bizarna slika Hrvatske. Oni koji to gledaju pitaju šta se to kod nas događa. Imamo jedan napor koji od Hrvatske u političkom smislu želi da napravi politički cirkus", rekao je premijer.

Milanović: Ovo je svojevrsni puč

Hrvatski predsednik je danas prokomentarisao upozorenje Ustavnog suda da ne sme da bude kandidat na parlamentarnim izborima i kandidat za premijera, kao ni da učestvuje u izbornoj kampanji na bilo koji način, porukom da je reč o svojevrsnom "puču" i najavio da sledi "vrsta svetog rata za opstanak".

Milanović je ocenio da je Ustavni sud doneo odluku u kojoj se na perfidan način, izvan principa Ustava, preti jednoj politički stranci koja se nikad nije ogrešila o zakon.

Tanjug/ FENA/Branka Soldo

 

"Takve seljačine su i nepismene jer je odluka nepismena. Pismen čovek, bar onaj koji je završio auto školu, ima problem s napisanim. Preti se stranci, preti se meni…", rekao je Milanović.

Ustavni sud Hrvatske saopštio je danas da aktuelni predsednik Zoran Milannović kao nestranačka osoba ne sme da bude kandidat za poslanika, niti kandidat za predsednika Vlade, kao ni da na bilo koji način učestvuje u izbornoj kampanji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa