Region

Dan nezavisnosti Crne Gore: Pre 15 godina građani glasali za otcepljenje od Srbije

Komentari

Autor: Euronews

21/05/2021

-

09:26

Dan nezavisnosti Crne Gore: Pre 15 godina građani glasali za otcepljenje od Srbije
Dan nezavisnosti Crne Gore: Pre 15 godina građani glasali za otcepljenje od Srbije - Copyright EPA/KOCA SULEJMANOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora obeležava 15 godina od izlaska iz državne zajednice sa Srbijom. Na današnji dan - 21. maja 2006. godine, u Crnoj Gori je održan referendum o državno-pravnom statusu.


Na pitanje: "Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom“, imalo je pravo da odgovori, sa "Da" ili "Ne" 484.718 građana.

Na referendumu je glasalo 419.240 građana, odnosno 86,5 odsto ukupno upisanih birača. Od tog broja 230.661 građanin, ili 55,5 odsto od broja važećih glasova, odgovorilo je sa "Da", a 185.002 građanina, odnosno 44,5 odsto, odgovorilo je sa "Ne", podseća RTCG.

U toj zemlji se danas obeležava Dan nezavisnosti, a povodom toga će biti održani i brojni svečani događaji.

Tesan rezultat

Nekoliko sati nakon zatvaranja birališta u Crnoj Gori 21. maja 2006. godine, šef Izborne komisije rekao je novinarima da su Crnogorci glasali sa 55,4 odsto za otcepljenje od Srbije.

U normalnim okolnostima, rezultat bi bio tesan, ali ipak konačan, međutim, na crnogorskom referendumu, koji je sankcionisala EU, kampanji "Da" je bilo potrebno 55 odsto glasova da bi odnela pobedu.

Ovog puta je rezultat bio tesan kako bi se proglasio kraj.

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

 

To nije zaustavilo Mila Đukanovića, tadašnjeg crnogorskog premijera, koji je objavio pobedu. U obraćanju pristalicama, rekao je da je prebrojano 99 odsto glasova i da je ostalo "samo nekoliko opština u Podgorici".

Tvrdio je da je ostalo 6.000 glasova za prebrojavanje koji "ni na koji način ne mogu da promene rezultat".

Nije iznenađenje da se čovek sa druge strane debate Predrag Bulatović nije saglasio oko brojki. Bulatović je rekao pristalicama da je rezultat 54 odsto.

Izborna komisija je u međuvremenu navela da će se referendum svesti na 19.000 osporenih glasova u Podgorici.

Bulatović i koalicija unionista zatražili su ponovno brojanje, što je odbijeno, a nekoliko sati kasnije Izborna komisija objavila je da je konačni rezultat bio 55,5 odsto za "da".

Dvanaest dana kasnije, 3. juna 2006, Crna Gora je proglasila nezavisnost od Srbije.

Tačno 15 godina nakon referenduma, duboka podela razotkrivena referendumom 2006. godine još uvek definiše politiku u Crnoj Gori. Za Predraga Bulatovića, koji je vodio kampanju zajedništva, rane su još sveže.

"Bilo je neregularno. Mogu čak da kažem i brutalna pljačka", rekao je Bulatović za Euronews.

Bulatović je odstupio kao lider opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) na izborima u septembru 2006. godine, kada je Đukanovićev DPS na izborima osvojila malu većinu uz obećanje da će Crnu Goru uvesti u EU.

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

 

Bulatović, koji je ostao poslanik i bio osnivač opozicionog Demokratskog fronta, upozorio je 2006. da će nezavisnost Crne Goru pretvoriti u "crnu rupu Evrope", mučenu korupcijom i organizovanim kriminalom, koji će uvek sprečavati zemlju da se pridruži Evropi.

Danas veruje da su se njegovi strahovi ostvarili.

"Prepoznati smo kao zemlja endemske korupcije, sumnjive privatizacije i raspada institucija", rekao je on.

Inače, on danas osporava da u Crnoj Gori postoji mnogo glasova koji bi iskreno želeli da ponište referendum i stvore novu uniju sa Srbijom. 

"Zaista mi je žao zbog podele, ali moramo prihvatiti stvarnost. Crna Gora je potpuno nezavisna i nema političkih subjekata koji bi želeli ponovo da razgovaraju o uniji. Koliko znam, toga nema ni u Srbiji", naveo je on za Euronews.

Ako Srbija i Crna Gora ponovo imaju uniju, rekao je Bulatović, imaće je kao članice daleko većeg projekta - Evropske unije.

"Crna Gora je u pregovorima sa EU, a Srbija želi isto. Ako obe postanemo članice EU, tako možemo nastaviti komšijske odnose i zajednički život", zaključio je Bulatović.

Komentari (0)

Evropa