Region

Privrednici na Sajmu u Mostaru: "Saradnja iz celog regiona važna i sa aspekta razmene znanja i iskustva"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/04/2024

-

16:11

Privrednici na Sajmu u Mostaru: "Saradnja iz celog regiona važna i sa aspekta razmene znanja i iskustva"
Privrednici na Sajmu u Mostaru: "Saradnja iz celog regiona važna i sa aspekta razmene znanja i iskustva" - Copyright Euronews/Dušan Ilić

veličina teksta

Aa Aa

U Mostaru je danas otvoren 25. Međunarodni sajam privrede na kojem srpski izlagači predstavljaju svoje proizvode iz sektora metalske i automobilske industrije, bankarstva, turizma i sektora poljoprivrede. Saradnja privrednika iz celog regiona je veoma važna i sa aspekta razmene znanja i iskustva, ali i u cilju ostvarivanja regionalne ekonomske dobrobiti svih država u regionu i rasta robne razmene, ocenjuju privrednici koji učestvuju na ovom sajmu.

Otvaranju sajma prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da je urađeno nešto veoma važno - a to je uspostavljanje redovne linije između Beograda i Mostara, te naveo da smatra da će za godinu ili dve to biti jedna od najboljih linija koju će Hercegovina da ima sa svetom.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da je i Sajam privrede u Mostaru, koji je okupio najveće zvaničnike Srbije, Hrvatske i BiH, dokaz da BiH može da gradi svoj put sa prijateljima, bez mentorstva pojedinih ambasada ili zvaničnika.

"Svako okupljanje privrede, u bilo kom delu regije ili BiH, značajno je jer se tu uvek uspostavljaju novi značajni kontakti i poslovi", istakao je Višković.

Ukazao je i da se ekonomski jedan prostor ne može posmatrati izolovan.

"U ekonomskom smislu mi moramo biti povezani sa celom regijom i drago mi je da danas ovde imamo i premijera Hrvatske (Andreja Plenkovića) i predsednika Srbije (Aleksandra Vučića), najveće zvaničnike BiH. To je dokaz da možemo zajedno raditi, dogovarati se", istakao je Višković.

Tanjug/Foto SRNA/Borislav Zdrinja

 

On je izrazio zadovoljstvo, jer je tu malo onih međunarodnih zvaničnika koji se pitaju u BiH jer je, kako je istakao, očito da oni nisu potrebni BiH, saopšteno je na zvaničnom nalogu Vlade Srpske na društvenoj mreži Iks.

"BiH može da gradi svoj put sa svojim prijateljima", napomenuo je Višković i istakao da su tu zemlje regiona koje mogu da pomognu BiH.

"Sigurno da se tako BiH može i bolje razvijati i brže kretati na evropskom putu nego pod mentorstvom pojedinih ambasada i zvaničnika, koji, u suštini ni ne razumeju ove ljude i ovaj prostor", rekao je Višković.

On je napomenuo da narodi ovde žive vekovima i najbolje se razumeju.

"Pozdravljam ovaj sajam. Vidim da je ove godine jedan od najboljih od osnivanja, što znači da se ljudi privredno povezuju iz godine u godinu i to je znak da treba da nastavimo u ovom pravcu i da posećujemo jedni druge", zaključio je Višković.

Vesović: BiH jedan od najvažnijih partnera, na sajmu u Mostaru 26 firmi iz Srbije

"Učešće na privrednom sajmu u Mostaru je veoma bitno za naše firme, jer je to najvažniji opšti sajam u Bosni i Hercegovini (BiH), a ova zemlja je jedan od naših najvažnijih trgovinskih partnera odnosno druga izvozna destinacija za naše proizvode", izjavio je danas za Tanjug direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović pred otvaranje sajma.

Tanjug/Sava Radovanović

 

On je naveo da se na sajmu u Mostaru, na kome Srbije učestvuje 15. put predstavlja 26 kompanija iz Srbije.

Plenković: Drago mi je što je otvorena avio linija Beograd - Mostar

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da mu je drago što je otvorena avio linija između Beograda i Mostar, poručio je da Hrvatska poštuje BiH, koja ima njihovu podršku. BiH je među prvih pet izvoznih tržišta za hrvatsku privredu, a druga u koju ulažu hrvatske kompanije.

"Ovaj sajam dolazi u vreme koje je posebno važno za BiH i želim od srca da čestitam na istorijskoj odluci Evropskog saveta. Značaj te odluke je dalekosežan, značajan za reformski put i budućnost BiH, evropsku budućnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Jako mi je drago da se to dogodilo na osnovu vaših zasluga i napora. Mislim da je ta dinamika toliko važna i dobra da vam od srca želim da je zadržite", rekao je Plenković.

Istakao je da će BiH imati ogromnu podršku Hrvatske u evropskom procesu.

"Poštujemo BiH, želimo da pommognemo u ovom procesu, kao što smo to činili do sada. Taj put biće zahtevan, međutim, vrata proširenja EU su se ponovo otvorila. Ulovili ste korak s drugim zemljama jugoistočne Evrope. Ali za BiH, po meni, ovo je ključna prekretnica. Nastojaćemo da unapredimo i bilateralne odnose", rekao je Plenković.

Istakao je da je važna i saradnja u području energetike. Hrvatska je, rekao je, spremna da investira za južnu interkonekciju.

"Želimo da taj sterateški energetski projekt ugleda svetlo dana. Spremni smo da ga finansijski podržimo. Želimo da se unutar BiH postigne dogovor", rekao je Plenković.

"Ovakav nastup sa širokim dijapazonom kompanija koje se bavi različitim uslugama ili proizvodima omogućava da se Srbija u ekonomskom smislu predstavi na pravi način i 50 odsto ekonomije regiona i investicija i trgovine je u Srbiji i sa Srbijom, a mi smo Bosni i Hercegovini najvažniji spoljno-trgovinski partner", istakao je on.

Dodao je da će u Mostaru biti prisutne i hrvatske kompanije, ali i kompanije iz 20 zemalja, što regiona, što iz Evropske unije. Kao važno je naveo i to da se u Mostaru održava i sajam turizma, jer se Zapadni Balkan želi ponuditi kao jedinstveni turistički proizvod.

"Povezivanje Beograda i Mostara novom avionskom linijom omogućava ne samo da se ideja o turističkim destinacijama približi i turistima iz inostranstva, nego pre svega i poslovnim ljudima da mnogo brže komuniciraju i da se kreću u ovom delu Bosne i Hercegovine. Takođe i bosansko-hercegovačkim privrednicima da preko Beograda dođu do svojih klijenata", rekao je Vesović.

Istakao je da saradnja na privrednom nivou nije samo u oblasti trgovine, nego i u oblasti usluga i da godišnje iznosi skoro 750 miliona evra. Prema njegovim rečima, Srbija beleži suficit u toj saradnji i što je dodatni razlog zašto treba da tražimo svoje partnere u Mostaru i da podržimo i bosansko-hercegovačke kompanije koje žele da sarađuju sa kompanijama iz Srbije.

Naše kompanije koje učestvuju na sajmu u Mostaru su iz oblasti prehrambene industrije, poljoprivrede, tehnologije dronova, špedicije, logistike, zatim metalne industrije, hemijske, industrije plastike i nameštaja, a prisutna je i Er Srbija.

"Pored kompanija koje nastupaju na sajmu imaćemo i 40 kompanija koje posećuju ovaj sajam i koje dolaze iz Moravskog, Rasinskog i Raškog okruga i koji će nezavisno imati mogućnost da sledeća dva dana imaju poslovne susrete jer zajedno sa trgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i Mostarskim tehnološkim parkom Privredna komora Srbije uz podršku EEN mreže organizuje direktne poslovne susrete", rekao je Vesović.

Alvirović: Glavni zadatak razmena znanja i iskustva

"Agrodron Tim, Asocijacija za bespilotne sisteme u privredi, veoma intenzivno sarađuje sa svim proizvođačima u poljoprivredi u regionu. Međutim, mi smo prvi put u Mostaru i veoma nam je drago da naši domaćini ovde u Mostaru i Privredna komora Srbije su nam organizovali ovakvu priliku da neposredno pozdravimo kolege i proizvođače ovoga kraja i da im prikažemo šta je to što akademska i profesionalna zajednica u preciznoj poljoprivredi u Srbiji može da ponudi", rekao je za Tanjug Momir Alvirović, predsednik Asocijacije za bespilotne sisteme u privredi, suosnivač Agdrodron tima.

Euronews/Dušan Ilić

 

Alvirović je dodao da je Agrodron među prvima u svetu u toj oblasti i da su do sada organizovali jako veliki broj proizvodnih i akademskih i naučnih ogleda i razvili veliki broj znanja i praksi koje mogu da se primene u korist zajedničke ekonomske dobrobiti svih u regionu, ali i šire.

"Naš glavni zadatak ovde jeste, pre svega, da razmenjujemo znanja i iskustva. U današnjoj proizvodnji konkurentnost zavisi od najefikasnije i najproduktivnije proizvodnje koje mi svojim znanjem ili tako možemo da ostvarimo. U tom smislu svi imamo neka iskustva i domaćini ovde i poljoprivredni proizvodnjači iz regiona i mi koji dolazimo kao izlagači i sama ta interakcija je dragocena da ih upoznamo sa najboljim svetskim praksama, ali i da najbolje naučimo o njihovim problemima", rekao je Alvirović.

"Ovaj region je plodonosan"

Velizar Perunović ispred Milšped Grupe rekao je da smatra da je vrlo dobro što su na Sajmu prisutni kao izlagači.

"Ovo je prva godina da smo izlagači, inače treća godina da smo na samom sajmu. Vrlo nam je bitno da smo ovde prisutni, zato što region ovaj u kom se nalazimo je jako plodonosan. Ima jako interesantnih firmi kojima mi možemo ponuditi našu uslugu. S obzirom da smo najveći logističar na Balkanu, prisutni smo na tri kontinenta u 15 zemalja i siguran sam da naša usluga može adekvatno i ovde da se prepozna", rekao je Perunović.

On je dodao da od Sajma očekuje da se poveća robna razmena između država i regiona.

"To je nešto na čemu svi mi radimo, a to je jedan region, jedno tržište. Pokušaćemo da između nas napravimo neku sinergiju dodatnu koja će nam svima doneti određeni boljitak", rekao je on.

Marija Niševanović iz čačanske kompanije Sirela rekla je da na privrednom sajmu u Mostaru sa Privrednom komorom Srbije učestvuju već drugi put. Kompanija se bavi proizvodnjom sirila, starter kultura i ambalaže za pakovanje prehrambenih proizvoda, a od učešća na ovom sajmu očekuje proširenje saradnje u regionu.

"Ovaj sajam je veoma važan, mi već imamo saradnju sa svim zemljama u regionu, ali se nadamo proširenju saradnje i nalaženju novih kupaca", rekla je Niševanović.

Komentari (0)

Evropa