Region

Mandić posle usvajanja rezolucije o Srebrenici: Crna Gora unizila sebe, a ujedinila srpski narod

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/05/2024

-

12:48

Mandić posle usvajanja rezolucije o Srebrenici: Crna Gora unizila sebe, a ujedinila srpski narod
Mandić posle usvajanja rezolucije o Srebrenici: Crna Gora unizila sebe, a ujedinila srpski narod - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Glasanjem u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena je rezolucija o Srebrenici, a jedna od zemalja koja je glasala "za" rezoluciju je Crna Gora. Crna Gora je u danima pred glasanje podnela dva amandmana na predloženi nacrt koji su usvojeni, a što je premijer Spajić nazvao "velikim uspehom crnogorske diplomatije".

Ipak, reakcije predstavnika srpskog naroda u Crnoj Gori, pre svih Andrije Mandića, predsednika Skupštine Crne Gore i predsednika Nove srpske demokratije (NSD), te Milana Kneževića, predsednika Demokratske narodne partije (DNP), koja je takođe deo Demokratskog fronta (DF), su bile poprilično oštre, a u glavnom gradu Crne Gore su povodom glasanja Crne Gore organizovani i protesti.

Andrija Mandić je danas na platformi "X" u objavi istakao da je glasanjem "Crna Gora kompromitovala samu sebe".

"Nažalost, uprkos brojnim apelima Vladi Crne Gore kako nas kao političkih predstavnika, tako i najvećih vjerskih autoriteta Srpske pravoslavne crkve, ona je u UN podržala Rezoluciju NJemačke i Ruande o Srebrenici koja je podijelila svijet, a od 193 države članice UN glasalo je samo nešto više od 40% država. Tužno je bilo gledati kako je Crna Gora učešćem u diskusiji u Generalnoj Skupštini UN dodatno kompromitovala samu sebe, dok je čak i daleka Nikaragva držala čas predlagačima rezolucije", napisao je Mandić.

Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews, File

 

Ističući da je manje od pola članica UN glasalo za prihvatanje nacrta rezolucije, Mandić je napisao i da manje od pola prisutnih u sali nije glasalo za prihvatanje nacrta.

"Predlagačima je poslata jasna poruka - Vi ste izbrojali glasove u sali, ali ste protiv vas okrenuli većinu svjetskih naroda koji te glasove daju. Vi govorite da ste pobijedili, ali vas je porazio većinski i miroljubivi dio čovječanstva. Vi niste izbrojali više glasova, nego ste se legitimisali kao manjina. Čak i u samoj sali, gdje nisu prisutne sve države, rezolucija nije dobila većinu, jer je 87 država nije podržalo, a ono što je sigurno uradila jeste da je oštro podijelila region i odnose Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom, koje su nam najbliže, dovela na najniži mogući nivo", istakao je Mandić.

Razmatrajući posledice rezultata glasanja, Mandić je istakao da je ova rezolucija dodatno ujedinila srpski narod, te da se nastavlja borba za prava srpskog narod i jednakost sa svim drugim nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori.

"Ova rezolucija je dodatno ujedinila srpski narod, nezavisno od država u kojima živi i pokazala da naš narod ima snage da se bori sa budućim izazovima sa kojima će se sigurno suočavati čovječanstvo. Uzdignuta čela, nastavljamo borbu za srpska prava, za našu jednakost sa drugim narodima i ukupnu stabilnost kako u Crnoj Gori, tako u regionu. Srbi nikada više neće biti marginalizovani u ovoj zemlji i nikada nam više niko neće prijetiti da će nas na traktorima protjerati u Srbiju. Srpski jezik nikada više neće biti ponižen, već će, nakon objavljivanja rezultata popisa, zauzeti ono mjesto koje mu po pravu i pravdi pripada", smatra predsednik Skupštine Crne Gore.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Na kraju objave Mandić je istakao i problem koji ima mnogo građana Crne Gore srpske nacionalnosti, koji žive i rade u Crnoj Gori, a nemaju državljanstvo ove zemlje, kao i borbu za prihvatanje simbola srpske zajednice.

"Državljanstvo će steći svi oni koji su rođenjem ili porodičnim vezama utemeljeni u Crnoj Gori, kao i oni koji godinama žive u ovoj zemlji, a do sada isto nisu dobili, tako da više neće biti građani drugog reda. Istorijska trobojka zakonom će biti vraćena na mjesto koje joj pripada. Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici nikada više neće morati da strahuju da će im neko otimati svetinje, već će u miru moći da Bogu uzdižu svoju molitvu za mir, zdravlje i spasenje svih", zaključio je Andrija Mandić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa