Region

Sud BiH ponovo odbio zahtev da izruči Hrvatskoj Zdravka Mamića

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2021

-

14:32

Sud BiH ponovo odbio zahtev da izruči Hrvatskoj Zdravka Mamića
Zdravko Mamić - Copyright EPA/ANTONIO BAT

veličina teksta

Aa Aa

Sud BiH ponovo je odbio hrvatski zahtev za izručenje nekada prvog čoveka FK Dinama Zravka Mamića sa obrazloženjem da se još nisu stekli uslovi za to.


To je izjavio Mamićev advokat Davor Martinović posle održanog ročišta.

"Nije uopšte pitanje hoće li Zdravko Mamić biti izručen u Republiku Hrvatsku nego zašto je došlo do ove molbe. Mislim da je jasno svima, i pravnicima i početnicima, da nisu ispunjeni uslovi za isto", rekao je Martinović, preneli su sarajevski mediji.
 

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske je zahtev za izručenje Mamića uputilo nakon što je Županijski sud u Zagrebu njemu i njegovom bratu Zoranu odredio pritvor zbog sumnji da je sudijama Županijskog suda u Osijeku davao mito kako bi ga oslobodili optužnice za izvlačenje novaca iz Dinama.

Zdravko Mamić je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, a njegov brat Zoran na četiri godine i osam meseci.

Uoči početka ročišta u Sudu BiH, Zravko Mamić je rekao da ne očekuje da će biti izručen.

"Nisam ja paket da me izruče”, rekao je Mamić, preneli su sarajevski meddiji.

Zdravko Mamić, koji ima bosansko i hrvatsk državljanstvo, pobegao je u BiH u junu 2018. uoči izricanja prvostepene presude, a brat Zoran mu se pridružio ove godine nakon što je pravosnažno osuđen u Hrvatskoj, prenela je sarajevska N1 TV.


Vrhovni sud Hrvatske je u martu ove godine potvrdio nepravosnažnu presudu osječkog suda iz juna 2018. godine, kojom je Zdravko Mamić osuđen zbog "izvlačenja" oko 116 miliona kuna iz Dinama.

Zdravko Mamić je neposredno uoči izricanja nepravosnažne presude pobegao u Bosnu i Hercegovinu, čiji je takođe državljanin.

Hrvatsko pravosuđe odbilo je 19. maja zahtev nekadašnjeg prvog čoveka FK Dinamo Zagreb da zatvorsku kaznu služi u BiH.

Pravosuđe BiH je ranije odbilo da izruči braću Mamić Hrvatskoj rukovodeći se sporazumom prema kojem BiH ne izručuje svoje državljane drugim državama.

Ipak, njima je u junu određen istražni pritvor u Hrvatskoj, za koji je sudija koji je doneo odluku, Krešimir Devčić, rekao da bi mogao biti dovoljan razlog da ih BiH izruči.

"Radi se o krivičnom delu davanja mita, iz oblasti korupcije, za koje je potpisan bilateralni sporazum s BiH i za koja BiH može izručiti vlastite državljane", rekao je Devčić za hrvatski Indeks.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa