Region

Podgoričke "Vijesti": Premijer Crne Gore kao fizičko lice bio 16. na listi ulagača u firmu Do Kvona "Teraform labs"

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2024

-

17:07

Podgoričke "Vijesti": Premijer Crne Gore kao fizičko lice bio 16. na listi ulagača u firmu Do Kvona "Teraform labs"
Podgoričke "Vijesti": Premijer Crne Gore kao fizičko lice bio 16. na listi ulagača u firmu Do Kvona "Teraform labs" - Copyright Tanjug/MEDIA BIRO

veličina teksta

Aa Aa

Dokumenti američkog suda pokazuju da je premijer Crne Gore Milojko Spajić kao fizičko lice bio 16. na listi ulagača u kompaniju "Teraform labs" kripto-tajkuna Do Kvona u fazi kada je ta firma prikupljala kapital za razvoj i istraživanje projekta sa kriptovalutama koji je propao posle četiri godine, objavile su danas podgoričke "Vijesti".

Spajić je do sada tvrdio da je firma u kojoj je radio prevarena za 75.000 evra, a ne on lično. 
Spajić nije odgovorio na pitanja "Vijesti" u vezi sa tokenom luna, niti da li je tužio "Teraform" i Do Kvona zbog toga što je prevaren.

Spajić je kao kripto preduzetnik među prvima kao fizičko lice u aprilu 2018. godine investirao u kompaniju južnokorejskog državljanina Do Kvona "Teraform", potpisivanjem ugovora nekoliko dana pre nego što je ona pod tim imenom osnovana u Singapuru, pokazuju dokumenti američke Agencije za hartije od vrednosti (SEC), ali i izjave sadašnjeg premijera i podaci o usponu i padu te firme i njenog osnivača iz relevantnih medija specijalizovanih za tržište kriptovaluta.

Ispostavilo se, pet godina kasnije, da je "Teraform" firma koja je stajala iza piramidalne šeme u kojoj su više od 40 milijardi dolara izgubili i početni ulagači i mnogi ljudi koji su njene proizvode kupovali na kripto berzama i držali svoj novac u Do Kvonovoj kripto kompaniji čija je likvidacija najavljena pre nekoliko dana.

Spajić do sada nikada nije izričito tvrdio da je Do Kvon, koji trenutno u Crnoj Gori čeka da crnogorski sudovi odluče da li će biti izručen SAD ili Južnoj Koreji radi suđenja za teška krivična dela, prevario njega lično za 75.000 dolara, već samo firmu koja je ili bila njegova ili u kojoj je radio, zavisno od izjave do izjave.

Upravo je 75.000 dolara iznos na koji se Spajić obavezao da uplati ugovorom od 17. aprila 2018. godine sa "Teraformom", prvog dana prikupljanja novca za taj projekat, navodi se u dokumentima predatim njujorškom sudu.

Finansijski ekspert objasnio je u izjavi za "Vijesti" da je Spajić time stekao 750.000 tokena luna po ceni od 10 centi, koja je bila najniža od svih koje su plaćali ostali ulagači u kasnijim fazama projekta, pre izlaska na tržište, jer je u prvoj fazi ulaganje najrizičnije zbog čega je i cena luna tokena bila toliko niska.

Toga i narednoga dana, novac za početni razvoj i istraživanje kripto projekta Do Kvonove kompanije, ukupno oko 13,75 miliona dolara uplatilo je još 14 fizičkih lica i 10 kompanija, pokazuju podaci SEC-a koji su dostavljeni 19. aprila ove godine njujorškom sudu pred kojim se sudilo "Teraformu" i Do Kvonu.

Nekoliko sagovornika "Vijesti" reklo je da im se Spajić žalio kako je izgubio ogroman novac zbog kolapsa lune/tere. 

Jedan od eksperata za finansije rekao je da je Spajić najverovatnije zadržao barem deo ovih tokena, jer da ih je sve prodao ranije "ne bi bio prevaren".

Međutim, ako je svoje tokene prodavao po ceni višoj nego što ih je kupio, morao je da plati porez na kapitalnu dobit u Crnoj Gori.

"Teraform" i Do Kvon proglašeni su odgovornima za prevaru ulagača, a sa SEC-om su nedavno sklopili sudsko poravnanje prema kojem firma treba da plati 4,37 milijardi u novčanim kaznama i kamatama, a Do Kvon oko 200 miliona dolara u fond za nadokandu štete ulagačima sa svog računa u švajcarskoj "Sygnum banci", kao i sa ostalih računa, kriptovaluta i tokena PYTH, koje je stekao 18. maja 2021. godine na osnovu Token Grant ugovora sa kompanijom "Tribal invest Corp".

Prema poravnanju, firmi je zabranjeno da posluje sa kripto valutama, a Do Kvonu da bude službenik ili direktor bilo koje javne kompanije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa