Region

Ambasada Rusije u BiH: Šmit nema legitimitet, Dejton se koristi kao paravan za sprovođenje sebične geopolitičke agende

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2021

-

12:20

Ambasada Rusije u BiH: Šmit nema legitimitet, Dejton se koristi kao paravan za sprovođenje sebične geopolitičke agende
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Ruske Federacije u BiH ponovila je danas da ne priznaje legitimitet Kristijana Šmita kao visokog predstavnika jer pri predlaganju njegove kandidature nije uvažen princip konsenzusa i nije dobijeno odobrenje Saveta bezbednosti UN-a.


Ambasada je na svom Fejsbuk profilu objavila komentar u vezi sa notom Ambasade Rusije u BiH o nepriznavanju legitimiteta Kristijana Šmita kao visokog predstavnika i navodi da su zbog toga optuženi da takvim stavom pokušavaju da destabilizuju BiH.

"Ali upravo najnoviji primer svojevoljne izmene u krivičnom zakonodavstvu jasno pokazuje ko destabilizuje situaciju, pritom ne samo u BiH, već i daleko izvan njenih granica", navodi se u komentaru.

Zapravo, ističu, destabilizacijom se bavi taj ko grubo krši međunarodno pravo i Dejtonski sporazum - direktno ili posredno.

 

 


"Mi nismo protiv gospodina Kristijana Šmita. Cenimo njegovu političku težinu, uzimamo u obzir znanje i iskustvo poslovanja ''na balkanskom smeru. Ali prema Kristijanu Šmitu nije poštovan princip konsenzusa pri predlaganju njegove kandidature, niti je dobijeno odobrenje Saveta bezbjednosti UN-a. Stoga je za nas nelegitiman kao visoki predstavnik", navodi se, između ostalog, u komentaru Ambasade Rusije u Sarajevu.

I ovaj put istakli su da su se visoki predstavnik i njegova kancelarija odvojili od dejtonske agende, da se Dejton koristi kao "paravan" za sprovođenje sebične geopolitičke agende koja ne odražava težnje čitavog bh. društva.

"Zato se OHR pretvorio u 'robota' koji je odavno izgubio dejtonsku ulogu strpljivog posrednika u procesu stabilizacije", poručeno je iz ruske Ambasade.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa