Region

Kako će izgledati doček patrijarha u Crnoj Gori i ustoličenje novog mitropolita: Mitropolija objavila satnicu i planove

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/09/2021

-

10:48

Kako će izgledati doček patrijarha u Crnoj Gori i ustoličenje novog mitropolita: Mitropolija objavila satnicu i planove
Kako će izgledati doček patrijarha u Crnoj Gori i ustoličenje novog mitropolita: Mitropolija objavila satnicu i planove - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mitropolija crnogorsko-primorska organizovaće 4. septembra doček patrijarha SPC Porfirija u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici i 5. septembra ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, objavila je danas Svetigorapres.

Kako je navedeno u obaveštenju, povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Mitropolija će organizovati dvodnevni događaj, 4. i 5. septembra, u Podgorici i na Cetinju.

U subotu će na platou ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici biti od 18 časova organizovan doček poglavara SPC Porfirija.

Uslediće večernja služba, nakon koje je planirano obraćanje patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija, a zatim će biti organizovan kulturno-umetnički program.

U nedelju će u Cetinjskom manastiru u 8.00 početi Sveta arhijerejska liturgija, činom ustoličenja, koju će služiti patrijarh srpski Porfirije sa arhijerijerima naše i ostalih pomesnih crkava.

Burno pred ustoličenje

Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju izazvalo je burne reakcije jednog dela crnogorske javnosti, pa su, tako, za 5. septembar najavljeni i protesti.

I sam mitropolit Joanikije oglasio se zbog mogućih nemira u subotu, i pozvao sve građane Crne Gore na "očuvanje mira i bratske sloge". Joankije je poručio i da najavljena poseta patrijarha Porfirija Crnoj Gori donosi donosi mir i blagoslov.

Uprkos porukama mira mitropolita Joanikija koji tvrdi da njegovo ustoličenje ima duhovni karakter i da je važno za pravoslavnu versku zajednicu, iz Crne Gore upravo stižu poruke suprotne sadržine. 

profimedia

 

U tome prednjači predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, koji tvrdi da očekivano ustoličenje ima i politički i bezbedonosni karater, više nego verski, kako zapravo tvrdi Joanikije.

Đukanović dalje smatra da je ustoličenju na Cetinju dat, kako je rekao, neprimereno veliki značaj u državi koja je multiverska, sekularna i evropska.

"Te okolnosti su doprinele da ovo pitanje dobije mnogo više politički karakter nego što mu pripada i postane bezbednosno značajno", rekao je Ðukanović, a prenosi Tanjug.

Sličnog mišljenja je i sama opština gde bi ustoličenje trebalo da se održi. Pre nekoliko dana, ovim povodom se oglasio i sam gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan koji je poručio mitropolitu Joanikiju da odustane od ustoličenja u Cetinjskom manastiru, preneo je Tanjug.

Ko ide na Cetinje?

Mitropolija SPC u Crnoj Gori je najavila da će 5. septembra na ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, pored patrijarha Porfirija doći i drugi najviši predstavnici SPC.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju i istakao da još nije doneo nikakvu odluku.

"Nisam doneo nikakvu odluku, razmatram sve svakog dana, sagledavam kompletnu situaciju i doneću odluku u skladu sa interesima srpskog naroda, SPC i interesima Srbije", poručio je Vučić za TV Pink.

Sa druge strane, Milo Đukanović rekao je da će na Cetinje da ode ukoliko SPC ne odustane da ustoličenje Joanikija obavi u Cetinjskom manastiru.

Direktor policije Zoran Brđanin ovim povodom je kazao je da ukoliko predsednik Đukanović najavi odlazak na Cetinje, da će nadležni preduzeti sve mere da sačuvaju njegovu bezbednost, kao i svih ljudi koj se tamo budu našli, prenosi RTCG.

Sa druge strane, premijer Zdravko Krivokapić se nakon toga oglasio autorskim tekstom koji je njegov Kabinet prosledio medijima, gde je naveo da je odlučio da ne ide na ustoličenje  na Cetinje, jer želi da se solidariše sa građanima koji ne mogu da prisustvuju tom činu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa