UŽIVO

Dan posle ustoličenja na Cetinju: Opomene EU Crnoj Gori, nižu se reakcije iz Podgorice i regiona

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vijesti, Tanjug

06/09/2021

-

07:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju prošlo je uz napetosti, crkvena zvona i suzavac, sukobe demonstranata i policije i na desetine lakše povređenih. Nakon što se nad Cetinjem raščistio dim suzavca i šok bombi, ostale su duboke podele u crnogorskom društvu.

Šta treba da znate

  • Situacija u Crnoj Gori dan posle tenzija povodom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju je mirna
  • Hitna pomoć pregledala ukupno 60 osoba, privedeno njih 14
  • Putevi koji vode do Cetinja su odblokirani
  • Savetnik predsednika Crne Gore Veselin Veljović u pritvoru
  • Predstavnici međunarodne zajednice apeluju na mir, toleranciju i dijalog

14.27 – Sekulović i Brđanin žale zbog neprijatnosti

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin saopštili su da MUP i Uprava policije žale što su svi zajedno došli u situaciju koja je iziskivala mobilizaciju značajnih policijskih snaga.

"Dali smo sve od sebe da se ne prekorače ovlašćenja i da ispoštujemo sve aktere, a svaki primer za koji se navodi da je toga bilo pomno ćemo ispratiti", naveli su Sekulović i Brđanin u zajedničkom saopštenju, prenosi portal RTCG.

Istakli su da žale zbog neprijatnosti koje su pojedini građani imali i pozvali političke lidere da rade na smirivanju tenzija.

14.10 – Mandić: Ispitati kakve su bile procene državne bezbednosti

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je rekao da treba da se ispita ko sve radi u službama državne bezbednosti i da li su davali pogršne procene: Mandić je rekao da su postojale prvo procene da će doći do krvoprolića ukoliko policija pokuša da razbije barikade, a onda se ispostavilo da je upotreba suzavca bila dovoljna da rastera demonstrante.  

"Nije bilo nimalo lepo kada je u ranim jutarnjim časovima, premijer Krivokapić obavestio mene i kolegu Kneževića da je na sceni državni udar. I to ne samo državni udar koji se dešava na Cetinju, nego je državni udar u samim strukturama vlasti, jer ljudi ne žele da izvrše naređenje i ne žele da se primeni zakon, jer su procene takve da će to da bude strašno, da će da otpočne građanski rat. Kada je sve proteklo i kada se završilo, sada treba da vidimo čije su to bile procene? Da li su te procene bile nedostatak profesionalizma što bi bilo takođe strašno. Da li su procene bile politički motivisane ili su te procene bile u koordinaciji sa onima koji su organizovali ovakvu vrstu skupa sa političkim ciljem da osujete mitropolita Joanikija da se ustoliči na Cetinju?". rekao je Mandić za Euronews Srbija. 

12:54 - Picula i Bilčik: Osuda nasilja, Crna Gora da poštuje verska prava svojih građana

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula i šef Delacije EP za Crnu Goru Vladimir Bilčik su, u zajedničkom saopštenju, kategorički osudili nasilje do koga je došlo tokom vikenda, a u vezi za inauguracijom miropolita Joanikija.

”Pratili smo događaje tokom vikenda u Crnoj Gori sa velikom zabrinutošću. Crna Gora mora da ispuni svoju obavezu i garantuje pravo na slobodna mirna okupljanja i pravo na slobodu govora, ali i da poštuje različita verska prava svojih građana”, kažu Picula i Bilčik.

12:37 – RPC o protetsima povodom ustoličenja 

Protesti protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Crnoj Gori su veštački i mogu se povezati sa predsednikom te zemlje Milom Ðukanovićem, izjavio je za RIA Novosti sekretar Odeljenja za međunarodne veze Ruske pravoslavne crkve (RPC) Igor Jakimčuk.

On je ocenio da su, kako je rekao, "takozvani protesti u Crnoj Gori pokušaj da se onemogući ustoličenje legitimnog crnogorskog mitropolita u hramu gde su njegovi prethodnici vekovima ustoličavani", i istakao da očigledno imaju veštački karakter.

"Nerede je organizovao predsednik Ðukanović u pokušaju da povrati vlast, koju postepeno gubi upravo zbog neprijateljskog odnosa prema crkvi", rekao je Jakimčuk.

Dodao je da postoje i naredbodavci nereda iz inostranstva.

Jakimčuk je istakao da je Ruska pravoslavna crkva uvek bila i da će biti na strani SPC i da će podržavati kanonsko pravoslavlje u Crnoj Gori.

09.55 – EK: Sve više zabrinjava razvoj događaja u Crnoj Gori

Evropska komsija saopštila je da razvoj događaja u Crnoj Gori vidi kao "sve više zabrinjavajuci".

Portparolka EK, Ana Pisonero, u pisanoj izjavi Tanjugu, naglašava da je sloboda okupljnja osnovno EU pravo, ali da se mora sprovoditi bez ugrožavanja javnog zdravlja i uz puno poštovanje vladavine prava, javnog reda i bezbednosti svih građanja Crne Gore.

"Svaka upotrebljena sila mora bitu odmerena i proprcionalna. Pozivamo sve na uzdržanost, a nadležne vlasti da istraže i osiguraju efikasni pravosudni sled kako protiv onih koji su počinili nasilje nad demonstratima tako i onima koji su bili nasilni prema pripadnicima organa reda", zaključila je Pisonero.

09.51 – Stižu brojne reakcije iz regiona na jučerašnje događaje na Cetinju

Euronews Srbija

08.18 – Koliko je povređenih i privedenih?

Iz Uprave policije je saopšteno da je zbog incidenata privedeno ukupno 14 osoba, da su dve osobe uhapšene. Navodi se da je povređeno sedam policajaca i najmanje 30 demonstranata, prenose Vijesti.

Prema podacima iz Hitne medicinske pomoći na Cetinju, ukupno je pregledano 60 osoba od 4. septembra u 16 časova do juče u 12 časova.

Tanjug/AP/Risto Božović

 

08.13 – U Crnoj Gori analiziraju jučerašnja dešavanja

Reporter Euronewsa Srbija javlja da je trenutna situacija u Crnoj Gori mirna i da nema nikakvih dodatnih dešavanja na Cetinju. Raščišćen je put od Podgorice do Cetinja koji je juče bio blokiran, uklonjene su sve kamenice i šut.  

U Podgorici analiziraju sve što se događalo prethodnih dana. U policiji ističu da su bili tolerantni, uzdržani i da su reagovali samo kada su bili napadnuti.  

Demonstranti koji su bili manje ekstremni povukli su se nakon reagovanja polciije, a cela situacija u Cetinju se smirila kada je došlo do ustoličenja.  

Jučerašnja dešavanja na Cetinju osudili su i predstavnici međunarodne zajednice koji su pozvali na mir, bezbednost i dijalog.  

08.08 – Odbijena žalba Veljovićevog branioca

Branilac Savetnika predsedika Crne Gore Veselina Veljovića, Mihailo Volkov izjavio je da je uložio žalbu na odluku tužilaštva o zadržavanju od 72 sata koje je određeno njegovom klijentu, ali da je ona odbijena.

Volkov je u izjavi za "Pobjedu" izrazio očekivanje da će Veljović biti pušten da se brani sa slobode.

"Rešenje o zadržavanju je doneto po dva osnova: ponavljanjja krivičnog dela i uticaja na svedoke. Moj klijent je dao detaljnu i konciznu odbranu, kojoj nije imalo što da se doda", kazao je Volkov koji je žalbu uložio sinoć u 20.20.

07.55 – Kašćelan: Jučerašnje scene mogle su da se izbegnu

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan poručio je danas da Cetinje prašta, ali ne zaboravlja i ocenio da su da su građani "tužni i razočarani" nakon dešavanja koja su prethodila ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Kašćelan je u Jutarnjem programu RTCG naveo da je vlast i Mitropoliju pozivao na odgovoran odnos i izrazio uverenje da su jučerašnje scene mogle da se izbegnu "da je bilo sluha i volje".

"Ali, videli smo kako je sve izgledalo i kako je završilo", rekao je on.

Dodao je da je ponosan na Cetinjane koji su, po njegovom mišljenju, "pokazali kako se voli svoja zemlja i kako se brane osnovne civilizacijske vrijednosti 21. veka".

Najavio je i da će u odnosu prema Cetinjskom manastiru stvari funkcionisati kao i do sada jer je taj verski objekat, kako je rekao, u vlasništvu Prestonice.

Tanjug/Glas Zapadne Srbije/Marija Milošević

 

S jedne strane oni koji su protestovali na Cetinju, a s druge oni koji su mitropolita dočekali uz uzvike "dostojan". Umesto sa svim crkvenim velikodostojnicima, patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije juče su na Cetinje doputovali helikopterom pod jakim obezbeđenjem. U Cetinjskom manastiru obavljena je ceremonija ustoličenja, a potom su se na isti način vratili u Podgoricu gde je održan svečani ručak.

Za to vreme, Cetinjem su osim zvona s manastira odjekivali topovski udari, širio se miris suzavca, letele su kamenice, a da li je bilo i gumenih metaka odnoso da li je viđen neki molotovljev koktel, tek će biti utvrđeno. 

Nemiri koji su počeli u subotu trajali su do juče popodne kada su reporteri izvestili da se u grad vraća uobičajena amosfera.

Sa Cetinja su se optužbe i sukobi preselili u javni prostor. Razmenjene su teške reči između predstavnika Vlade i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je javno i svojim prisustvom podržao demonstrante u Crnoj Gori. Predsednikovom savetniku za bezbednost Veselinu Veljoviću koji je juče priveden određeno je zadržavanje od 72 sata zbog opasnosti uticaja na svedoke. On je osumnjičen za napad na  službeno lice u vršenju službene dužnosti.  

Optužbe na račun Đukanovića

Snimak tog napada je na Tviteru objavio potpredsednik Vlade Dritan Abazović. Komentarišući određivanje pritvora Veljoviću, Abazović je rekao da je to jedina ispravna odluka tužilaštva.

Na pitanje da li ima informacije ko stoji iza jučerašnjeg protesta, naveo je da se vode operativni podaci prema više lica, uključujući i protiv Veljovića i ponovio da su sukobi počeli kada je Veljović "pokušao nasilno da probije kordon policije i uspostavi komandu, po njegovoj proceni, kod određenih službenika Uprave policije".

"U tom momentu je bačen suzavac i dotad policija nije imala nikakve želje i volje da se na bilo koji način suprotstavlja građanima", rekao je Abazović.

On je optužio i Đukanovića rekavši da je "danas upokojen kriminalni karakter" predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića i da je DPS, od faktora mira i stabilnosti, postao i za međunarodnu zajednicu grupacija koju, osim što ih prati kriminalni bekgraund, sada prati i ekstremizam sa elementima terorizma.

"Zašto kažem elementima terorizma, zato što je primetno da su se određena lica naoružavala na Cetinju", kazao je Abazović, dodavši da policija istražuje te informacije.

Đukanovića je optužio i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, tvrdnjom da je on bio u pozadini svih dešavanja, te da je ohrabrivao ljude da naprave čitav niz ekstremističkih poteza.

"A da niko nije imao hrabrosti da potpiše prijavu da je odgovoran za skup na Cetinju. I sad imamo situaciju da onog koji je upravljao situacijom ne vidimo nigde, nego daje izjave da je predsednik svih građana i ograđuje se od ljudi koje je pozvao da to sve rade", rekao je Mandić.

Đukanović: Desant na Cetinjski manastir

Đukanović je, s druge strane, optužio Vladu Crne Gore da je obezbedila "nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore". To je, kako je dodao Đukanović, "Pirova pobeda Vlade koja i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore".

"Samo čovek bez dostojanstva bi sebi dozvolio da na takav način helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog", kaže Đukanović.

Ali dok podela među političkim partijama, pa i unutar koalicija i nije neobična, u Crnoj Gori podele očigledno remete i rad institucija, a međusobno nepoverenje sprečava bilo kakvu komunikaciju dok obe stane tvrde da sve što čine, čine u državnom interesu i interesu zaštite Ustava.

Tužilaštva na potezu

Na preispitivanju je bilo i prisustvo specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića na Cetinju, a  Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore saopštilo je  da je on tamo boravio po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo je najavilo i pokretanje postupka radi utvrđivanja da li je policija na Cetinju primenila prekomernu silu.

Apeli međunarodne zajednice

Za to vreme, iz međunarodne zajednice neprekidno stižu apeli na smanjenje tenzija i dijalog. Nakon nekoliko sličnih zahteva prethodnih dana, juče su ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Delegacija Evropske unije u Podgorici osudile sve oblike nasilja.

U zajedničkom saopštenju za javnost, apeluju na sve građane da odgovorno doprinose očuvanju mira, čuvanju javnog reda i mira, te na policiju da isključivo koristi samo potrebna i zakonita sredstva.

A da je pozivanje na mir i više nego potrebno svedoči činjenica da je su službe bezbednosti Crne Gore juče proceile da je neophodno da patrijarh i mitropolit Joanikije na Cetinju imaju i pancir. I sam patrijarh SPC je odlazeći iz Podgorice poručio da se s Crnom Gorom rastaje srećan jer je ustoličen mitropolit, ali i tužan i užasnut činjenicom da su neki ustoličenje nameravali da spreče snajperskom puškom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa