Region

SAD: Podrška dijalogu u Crnoj Gori, potrebna politička volja

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2021

-

09:44

SAD: Podrška dijalogu u Crnoj Gori, potrebna politička volja
SAD: Podrška dijalogu u Crnoj Gori, potrebna politička volja - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države podržavaju dijalog u Crnoj Gori za koji će, kako napominje neimenovani portparol Stejt Departmenta, biti potrebna značajna politička volja.

On je tako odgovorio na pitanje Glasa Amerike šta će SAD uraditi da pomognu da se smire tenzije u Crnoj Gori i ohrabri dijalog, u svetlu najnovijih dešavanja koji su prošle nedelje pratili ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija.

"Podržavamo konstruktivan dijalog sa političkim akterima i predstavnicima civilnog društva - koji mora da se vodi u dobroj volji, sa prostorom za kompromis da bi uspeo i doveo do napretka Crne Gore na prosperitetnom i bezbednom putu", naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta.

Kako dodaje, za takav dijalog će biti potrebna značajna politička volja i "on na kraju krajeva zavisi od svih Crnogoraca".

Iz Stejt departmenta dodaju da je američka vlada posvećena multietničkoj, inkluzivnoj i demokratskoj Crnoj Gori, "čvrsto ukorenjenoj u zapadnim institucijama".

"Crna Gora ima ponosnu tradiciju međuetnickog sklada i sada je vreme da se nastavi dogradnja te zaostavštine da bi se stvorila svetlija budućnost za sve njene građane", zakljucio je portparol Stejt departmenta.

Ustoličenje Joanikija u nedelju na Cetinju obeležile su etničke tenzije, brojni incidenti i sukobi policije sa demonstrantima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa