Region

MSP Crne Gore: Da prestane nekorektan odnos prema našim građanima, MUP Srbije: Nema mesta politizaciji

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

11/09/2021

-

20:47

MSP Crne Gore: Da prestane nekorektan odnos prema našim građanima, MUP Srbije: Nema mesta politizaciji
MSP Crne Gore: Da prestane nekorektan odnos prema našim građanima, MUP Srbije: Nema mesta politizaciji - Copyright E-Stock/Stanislav Nedelja

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što se sinoć pojavila vest da je sina premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića navodno maltretirala srpska policija, ne stišavaju se reakcije ni u Srbiji ni u Crnoj Gori.

I dok iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore poručuju da nekorektna postupanja prema Crnoj Gori i njenim građanima moraju da prestanu, opet se oglasio i MUP Srbije, te u saopštenju navode da su već objasnili sve okolnosti "u vezi sa legitimisanjem osobe u pratnji sina predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića".

Kako se navodi u saopštenju MUP Srbije, smatraju da nema mesta "politizaciji jedne rutinske intervencije beogradske policije". Oni su na ovaj način odgovorili na današnje saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

MSP Crne Gore, kako navode iz MUP-a Srbije, nema razloga da bude skeptično i da dovodi u sumnju način na koji MUP Srbije opisao događaj, jer za to nema osnova.

"Srbija će, kao i do sada, nastaviti da ukazuje gostoprimstvo svim građanima Crne Gore koji poštuju zakone naše države, i čast nam je što su članovi najuže porodice crnogorskog premijera odabrali da žive u Beogradu", navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a još ističu da su Srbija i Crna Gora bratske države i da crnogorski državljani treba da se u Srbiji osećaju kao kod svoje kuće, kao i da smatraju da državljani Srbije treba da imaju jednak tretman u Crnoj Gori, što, nažalost, kako se dodaje u saopštenju, "često nije slučaj".

"Niko ne može imati koristi od toga da se rutinska policijska procedura, sprovedena bez primene sile i sredstava prinude, interpretira u bilo kom drugom svetlu, i naše ministarstvo ostaje otvoreno za razmenu informacija i saradnju sa Ministarstvom vanjskih poslova Crne Gore u svim situacijama koje mogu biti interesantne vladi u Podgorici", navodi se u saopštenju.

"Nekorektna postupanja"

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je ranije danas da nekorektna postupanja prema Crnoj Gori i njenim građanima moraju prestati.

MSP Crne Gore se oglasilo povodom sinoćnjeg, kako su kazali, "grubog postupanja policije Republike Srbije prema sinu premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića".

"Prilikom razgovora sa Oliverom Stamenkovićem, otpravnikom poslova u ambasadi Srbije u Podgorici, ponovljen je stav izrečen već više puta nakon iskustava naših poslanika na državnoj granici Srbije", naveo je MSP Crne Gore.

Kako se dodaje u saopštenju crnogorskog MSP, posle "neprijatnosti kćerki premijera Krivokapića koje su već jednom, iz bezbednosnih razloga, morale da napuste Beograd, dogodilo se da je njegovog sina, iako je reč o štićenoj ličnosti u pratnji pripadnika Uprave policije Crne Gore, Policija Republike Srbije pretresala potežući čak i oružje, te pravdajući svoj postupak naredbom, postupila na krajnje grub način".

Iz crnogorskog Ministarstva su zbog pomenutog događaja izrazili veliku zabrinutost i apelovali da ovakav odnos srpskih vlasti odmah prestane.

"Nakon stava Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, da su lažni navodi da je ovde reč o maltretiranju, te da su u ovom slučaju postupali profesionalno i u skladu sa zakonom, mi i ovoga puta želimo da verujemo da je po sredi bila 'neophodna provera', kako je to saopšteno", kazali su iz MSP Crne Gore.

Oni izražavaju nadu da će državni organi Srbije, osim objašnjenja koja nisu izostala ni prilikom prethodnih neprijatnosti, ovoga puta pokazati iskrenu i stvarnu volju da se ovakvi postupci ostave u prošlosti i da, kako su dodali, 'delima pokažemo da možemo imati puno poverenje jedni u druge'.

"Želimo da verujemo da građanima i jedne i druge države, pa bili oni štićene ličnosti ili poslanici, ako ne postoji razlog za suprotno činjenje, možemo garantovani jednak tretman i puno uvažavanje. U to duboko verujemo jer građani obe zemlje to zaslužuju, jer veruju u prijateljstvo i najbolje namere. Naravno, komunikacija sa vlastima Srbije sa naše strane biće nastavljena, u dobroj veri da se sinoć dogodio veliki propust, a ne još jedno nekorektno postupanje prema našim državljanima, ili poruka Vladi ili premijeru", zaključuje se u reagovanju MSP Crne Gore.

Ranije danas ovim povodom reagovali su i iz Vlade Crne Gore, koja je saopštila da je policija Republike Srbije izvršila grub atak na sina premijera Krivokapića.

Vlada Crne Gore u saopštenju tvrdi da su policijski službenici Republike Srbije, "repetirajući pištolje", zatražili od Krivokapićevog sina, u trenutku kada je izlazio iz automobila, da stavi ruke na glavu, pa na krov automobila, pravdajući svoj postupak naredbom koju su dobili, ne pokazavši pri tom nikakav pisani nalog.

Takođe se navodi da su deca i unuci Krivokapića, iz bezbednosnih razloga, tokom noći iz Beograda doputovali u Crnu Goru.

"Užasnuti smo i zabrinuti zbog odnosa policije Republike Srbije prema deci crnogorskog premijera, posebno imajući u vidu da su zbog sličnih neprijatnosti kćerke premijera Krivokapića već jednom morale napustiti Beograd", dodaje se u saopštenju.

Vlada Crne Gore je navela da će sve dalje aktivnosti povodom tog slučaja preuzeti Ministarstvo spoljnih poslova.

Komentari (0)

Evropa