Region

Kabinet Mila Ðukanovića: Bečićev prioritet rekonstrukcija Vlade i uvođenje DF u nju

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2021

-

16:51

Kabinet Mila Ðukanovića: Bečićev prioritet rekonstrukcija Vlade i uvođenje DF u nju
Kabinet Mila Ðukanovića: Bečićev prioritet rekonstrukcija Vlade i uvođenje DF u nju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kabinet crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića saopštio je danas da je predsedniku parlamenta Aleksi Bečiću prioritet rekonstrukcija Vlade i uvođenje Demokratskog fronta (DF) u nju.

"Bilo bi logično da je uoči raspisivanja izbora predsednik Parlamenta Aleksa Bečić uložio napor da reaktivira Odbor za izborno zakonodavstvo da pripremi i predloži Parlamentu na usvajanje odgovarajuće norme u zakonima koji regulišu ovu oblast, ali je on imao druge prioritete - rekonstrukciju Vlade i uvođenje Demokratskog fronta (DF) u nju", navode iz Kabineta Đukanovića.

U saopštenju povodom Bečićeve izjave da će nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi predsednik Crne Gore imati konkretno zakonsko uporište i zakonsku obavezu da uskladi Odluku o raspisivanju izbora u skupštinama opština Mojkovac, Petnjica i prestonice Cetinje, kaže se da je "Zakon o izboru odbornika i poslanika čl.13 i 14. propisao obavezu Predsednika Crne Gore da najkasnije 60 dana uoči poslednjeg termina za održavanje izbora iste raspiše".

"Imperativna norma ovog Zakona određuje da se Izbori za odbornike i poslanike održavaju najkasnije 15 dana pre isteka izbornog perioda odbornika, odnosno poslanika kojima teče mandat. Dakle, u konkretnom slučaju, krajnji rok za donošenje Odluke o raspisivanju izbora u Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini opštine Prestonice Cetinje je bio 6.oktobar", piše u saopštenju.

Iz Ðukanovćevog Kabineta su poručili da je Bečić "kad već nije obezbedio funkcionalnost parlamenta, mogao makar ovaj vansistemski upad u izborni sistem da obaviti pre 14. septembra, tačnije pre Odluke predsednika o raspisivanju izbora u Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini Prestonice Cetinje".

"Ovako sada imamo zakonitu Odluku predsednika koja je duže od mesec dana sastavni deo pravnog poretka Crne Gore, koju predsednik Parlamenta i vladajuća koalicija pokušavaju da ignorišu. Uz to, oni pokušavaju da nametnu predsedniku Crne Gore nepoštovanje sopstvenih odluka donetih u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore", stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da time krše ustavno načelo o zabrani povratnog dejstva propisano članom 147 Ustava koji glasi da "zakon i drugi propisi ne mogu imati povratno dejstvo, osim ako to zahteva javni interes utvrđen u postupku donošenja zakona".

"Takođe, prevideli su okolnost da su prava i obaveze propisani Ustavom i Zakonom o Predsedniku Crne Gore i da se ne mogu propisivati kako kome padne na pamet, uključujući svaku novu parlamentarnu većinu", zaključuje se u saopštenju Kabibeta predsednika Crne Gore.

Ðukanović je ranije odlaganje lokalnih izbora na Cetinju, u Petnjici i u Mojkovcu, koji su zakazani za 5. decembar, ocenio kao vrlo neumesnu političku ideju, koja je, kako je naveo, suprostavljena ustavno-pravnom sistemu Crne Gore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa