Region

Lokalni izbori u Hrvatskoj: Kad mali igrači pomrse konce

Komentari

Autor: T.K./HRT, Jutarnji list

31/05/2021

-

19:08

Lokalni izbori u Hrvatskoj: Kad mali igrači pomrse konce
Lokalni izbori u Hrvatskoj: Kad mali igrači pomrse konce - Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC/

veličina teksta

Aa Aa

U višedecenijsko nadmetanje dve velike političke stranke u Hrvatskoj - Hrvatske demokratske zajednice i Socijaldemokratske partije - upleli su se i "mali igrači" i pomrsili konce više nego na ijednim dosadašnjim izborima, pokazuju rezultati nedeljnih lokalnih izbora u susednoj državi.

U dva najveća grada HDZ premijera Andreja Plenkovića je izgubio vlast - u Zagrebu je ubedljivo pobedio Tomislav Tomašević iz zeleno-leve koalicije Možemo, a u Splitu kandidat organizacije Centar Ivica Puljak.

"Apsolutna pobeda"

Uprkos tome premijer Plenković je izjavio da je Hrvatska demokratska zajednica apsolutni pobednik lokalnih izbora u Hrvatskoj.

Tanjug/AP/Olivier Hoslet

Andrej Plenković

 

Kandidati HDZ-a pobedili su u 15 od 20 županija, što se, kako je naglasio Andrej Plenković, nije dogodilo nikada u istoriji.

"Nažalost, nismo pobedili i zadržali kontinuitet u Šibensko-kninskoj županiji, moraćemo napraviti analizu. Od šest najvećih gradova, HDZ je dobio u tri, nažalost nismo pobedili u Splitu, ali smo prvi put otkad je hrvatske demokratije pobedili u Osijeku", rekao je Plenković.

HDZ će prvi put imati gradonačelnika Osijeka, a Hrvatska demokratska zajednica osvojila je i većinu u Ličko-senjskoj županji, gde ranije takođe nije bila na vlasti.

Kandidati HDZ-a obranili su svih pet slavonskih županija, a pobedili su u tri dalmatinske. Najveće je iznenađenje što su nakon 15 godina vladavine Gorana Pauka - u Šibeničko-kninskoj županiji pobedu odneo nezavisni kandidat Marko Jelić HDZ je zadržao podršku u Zadru i Dubrovniku.
Iz redova HDZ-a biće i prvi čovek Petrinje jer je, na iznenađenje, Darinko Dumbović iz Narodne stranke izgubio ove izbore.

Potres posle potresa

Dumbovića je pobedila Magdalena Komes, kandidatkinja HDZ-a. On nije osvojio novi mandat nakon razornog potresa koji je pogodio Baniju i njegovu Petrinju, iako je bio uveren da neće izgubiti na izborima.

Dumbović je 2017. osvojio drugi mandat, a prema pisanju hrvatskih medija, pozicije su ga koštali i afere i netransparentnost u obnovi grada. Kandidatkinja HDZ-a imala je oko 2.000 glasova više.
Smiljana Leinert Novosel sa Fakulteta političkih nauka u Zagrebu smatra da je HDZ uspeo iako imaju "bolan" rezultat u nekim mestima.

Prinstcreen YouTube/ 53njski

Magdalena Komes

 

"Rezultati i utisci su vrlo sveži, brojke pokazuju da je HDZ uspeo u onom što je želeo, osvojio je 75  odsto županija, 45 odsto među gradovima i opštinama te s jedne strane mogu biti zadovoljni, ali imaju neka bolna mesta poput Splita, Zagreba i Šibensko-kninske županije. S druge strane SDP je testirao sopstvenu vrednost, kako se kotira na političnom tržištu i potvrdio svoju poziciju u Primorsko-goranskoj županiji, gradu Rijeci i Krapinsko-zagorskoj županiji", rekla je Smiljana Leinert-Novosel za HTV..

SDP se "drži"

Glavna opoziciona partija, SDP je zadržala je Rijeku i Sisak, a pobedu je odnela i u Varaždinu.
U Rijeci je pobedio zamenik dosadašnjeg gradonačelnika Vojka Obersnela, Marko Filipović. 
Mesta župana SDP će imati u Primorsko-goranskoj županiji. 

Istarski demokratski savez pred rubom?

Rezultati lokalnih izbora pokazuju i da Istarski demokratski savez (IDS) gubi značajnu podršku birača u Istri.

Ova stranka izgubila je na izborima u najvećem gradu županije, Puli. Kandidatkinju IDS-a Elenu Puh Belci pobedio je kandidat grupe građana Filip Zorčić.

Takođe, IDS više neće imati gradonačelnika u Pazinu gde je pobedila kandidatkinja zeleno-leve koalicije "Možemo", Suzana Jašić.

Prinscreen YouTube/Đir TV

Boris Miletić

 

Ipak, u  borbi za župana Istarske županije, Boris Miletić iz IDS-a pobedio je Daniela Ferića iz SDP-a sa samo 54 glasa razlike. Budući da je bilo više od 2.000 nevažećih listića, iz SDP  su najavili da će do sutra prikupljati podatke o nepravilnostima i zatražiti proveru tih listića.  Miletić je osvojio 25.305 glasova, a Ferić je dobio 25.251 glas. SDP je najavio da će tražiti ponovno brojanje glasova u toj županiji.

Politička penzija za veterane

Smiljana Leinert Novosel kao iznenađenje izbora ističe situacija u Istri gde je Istarski demokratski sabor "pokazao sve svoje slabosti".

Prinstcreen YouTube/Glas Istre

Filip Zorčić

 

​Damir Jugo, dekan Visoke škole za komunikacioni menadžment navodi da ovi izbori dokazuju da dominiraju promene.

"Pa i ovde gde je HDZ pobedio u tim novim županijama, Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska i Ličko-senjska, zapravo ako pogledamo, njihovi kandidati su pobedili političke veterane, Damira Bajsa, pa Ratka Čačića i Darka Milinovića. To se sve uklapa u onu tezu da na ovim izborima dominira promena i da vreme tih večnih političara koji se ne miču s nekih lokalnih dužnosti i te kako prolazi u Hrvatskoj", poručio je Jugo u izjavi za Hrvatski radio.

Smena generacija

Nino Đula, politički komentator Jutarnjeg lista konstatuje da "trojica novih gradonačelnika velikih gradova - Zagreba, Osijeka i Rijeke - ukupno imaju nešto malo više godina od najvećega živućeg predstavnika starog sistema, lika iz političke stvarnosti i internetskih mema, Josipa Manolića"

Kako navodi, "nove generacije traže drukčiji pristup vršenju javnih funkcija i ne nagrađuju staž u politici koja nije dala rezultate".

"Generalno, Hrvatska se ovim izborima okrenula i prema novim licima i prema novoj vrsti političkog govora, onog s više uvažavanja i konstruktivnosti, a s manje vređanja i isključivosti. Loša je to vest za političke slonove svih boja i opcija. Menjajte se ili se maknite!", tumači Đula poruku birača.

Politički analitičar Davor Đenero tvrdi da su rezultati posledica smene generacija u hrvatskoj politici.

"Pomlađivanje u politici je condicio sine qua non, ako hoćete da funkcionišete morate stalno da menjate elite, inače vam dolazi do regresije, dolazi do zasićenja, dolazi do zaustavljanja procesa. To jednostavno sve demokratske države rade. U Hrvatskoj imate situacija da vam po šest ili sedam mandata u lokalnoj zajednici ista osoba obavlja izvršne poslove. Čak i ako to radi jako dobro, to nije dobar signal za tu lokalnu zajednicu”, prenose hrvatski mediji izjavu političkog analitičara Davora Đenera o smeni generacija nakon ovih lokalnih izbora.

Komentari (0)

Evropa