Region

Sijarto: Evropski lideri da prvo saslušaju Dodika, pa da formiraju mišljenja

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2021

-

19:01

Sijarto: Evropski lideri da prvo saslušaju Dodika, pa da formiraju mišljenja
Ministar spoljnih poslova Mađarske - Copyright Tanjug AP/Tibor Illyes/MTI via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropski političari koji kritikuju člana Predsedništva BiH Milorada Dodika nikada do sada se nisu sreli s njim, niti sa njim razgovarali da bi mogli da razumeju njegove stavove, poručio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem u Budimpešti.

"Svi koji interpretiraju Dodikove reči treba da razgovaraju s njim da bi nakon toga formirali svoja mišljenja. Posebno bi bilo dobro kada evropska spoljna politika ne bi bila svedena na tri reči - sankcije, sankcije, sankcije, što se u proteklom periodu pokazalo neefikasnim", poručio je Sijarto.

Sijarto je napomenuo da Mađarska živi u susedstvu Zapadnog Balkana i nažalost, ima loša iskustva, pa joj je tačno poznata razlika između stanja kada je mir i spokojstvo u regionu i kada nije.

Mir na Zapadnom Balkanu je od odlučujućeg značaja

“Možda oni koji su geografski daleko od ovih prostora, u manjoj meri osećaju značaj toga i možda zato sprečavaju integraciju Srbije u EU, ali i oni moraju da shvate da je iz ugla bezbednosti cele Evrope, mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu od odlučujućeg značaja”, rekao je Sijarto.

Zbog toga smatra da bi njegove kolege sa Zapada trebalo više da razgovaraju ''sa rukovodiocima Zapadnog Balkana''.

"I, ovde je važan veznik - sa rukovodiocima, a ne da govore o njima. Oni evropski političari koji sada govore o Miloradu Dodiku, nikad do sada se nisu sreli s njim ili sigurno nisu razgovarali s njim da bi mogli da razumeju njegove stavove", uveren je Sijatro.

Podsetivši da je premijer Orban otišao u Banjaluku, kaže da bi to trebalo da učine i evropski lideri pre nego što prete sankcijama.

"Da odu i razgovaraju i da razumeju kakvu poziciju zauzima Dodik i da na osnovu toga stvore svoje stavove", dodao je Sijarto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa