Region

Sud BiH: Bivši policijski funkcioneri oslobođeni optužbi za "genocid u Srebrenici"

Komentari

Autor: Bljesak / Tanjug

29/11/2021

-

11:24

Sud BiH: Bivši policijski funkcioneri oslobođeni optužbi za "genocid u Srebrenici"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U nedostatku dokaza, Sud Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom oslobodio je petoricu bivših policijskih funkcionera optužbi za "genocid u Srebrenici". Oslobođeni su Miodrag Josipović, Branimir Tešić, Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić. Oni su, kako se navodi, bili optuženi za učestvovanje u delimičnom "istrebljenju bošnjačkog stanovništva Istočne Bosne". 

''Tužilaštvo nije dokazalo pristustvo namere optuženih za istrebljenje. Prisutstvo policije na određenim lokacijama nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu", izjavila je predsedavajuća Veća Minka Kreho.

Josipović je bio načelnik Stanice javne sigurnosti (SJS) u Bratuncu, Tešić zamenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić načelnik zvorničkog Centra javne sigurnosti (CJS), Zoljić komandir Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić kao bivši komandir Prve čete PJP-a, preneo je hercegovački portal Bljesak.

Troškovi postupka, koji je trajao više od šest godina, padaju na teret budžeta. Na izrečenu prvostepenu presudu Tužilaštvo ima pravo žalbe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa