Region

Dodik u Moskvi razgovarao s Putinom: " Interesovalo ga je skoro svako pitanje o mogućem razvoju situacije u BiH"

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2021

-

18:17

Dodik u Moskvi razgovarao s Putinom: " Interesovalo ga je skoro svako pitanje o mogućem razvoju situacije u BiH"
Milorad Dodik i Vladimir Putin - Copyright AP/Alexei Nikolsky

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o aktuelnoj situaciji u regionu.

"Sa predsednikom Putinom razgovarao sam o aktuelnoj situaciji u regionu. Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, statusa Republike Srpske, ustavnih rešenja ali i kako se razvijaju zajednički ekonomski projekti sa Rusijom - izjavio je Dodik u intervjuu za RTRS.

Dodik ističe da je zadovoljan razgovorom sa Putinom, da su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima. Naveo je da je sa Putinom dogovorio istu cenu gasa i da ruski predsednik podržava izgradnju gasovoda kroz Republiku Srpsku o čemu će sutra razgovarati sa predstavnicima Gasproma. Dodik je informisao Putina o pokušaju otimanja imovine Republike Srpske, što nije u skladu sa Dejtonom, i to Srpska ne može sebi da dozvoli.

"Imamo jednu iskrenu opredeljenost predsednika Putina da razume veoma složenu situaciju kod nas, da izrazi želju da pomogne u svakom konkretnom projektu, to je nešto što je najvažnije. Ja nisam bio ovde da nekoga kritikujem ili bacam teret na nekog drugog, to nije moj stil. Ja sam samo govorio o tome kako BiH može da funkcioniše, da je za nju najbolje da se vrati Dejtonskom sporazumu. Čini mi se da ovde za to postoji razumevanje", rekao je Dodik za ATV posle sastanka sa Putinom u Moskvi.

On je istakao da Putin nije ništa rekao protiv BiH, ali je rekao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani. Takođe, Dodik smatra da je neprihvatljivo da se menjaju elementi konstitutivnosti naroda u BiH i za to postoji podrška Rusije, za razliku od liberalnih koncepcija sa zapada, koji, kako kaže, ganjaju priču o "apstraktnom građaninu".

"Rusija ima primedbe na nepoštovanje Dejtonskog sporazuma"

On je dodao da su Putinu preneli stav Srpske da samo legitimno izabrani visoki predstavnik može da ima podršku i legitimitet u BiH sa čim se Putin saglasio.

"Razgovarali smo i o kulturnoj i svakoj drugoj vrsti saradnje, pogotovo o političkim pitanjima. Putin je izneo svoj stav vezano za Dejtonski sporazum. Rusija ima niz primedbi o nepoštivanju Dejtonskog sporazuma i da u tom pogledu stavi ta pitanja na dnevni red Saveta bezbednosti UN. To je za nas važno imajući u vidu razne spekulacije - rekao je Dodik .

Dodik je dodao da je u Moskvi kao predstavnik jedne male zajednice koja se zove Republika Srpska i da jedna velika Rusija ima pažnju za naše probleme. On je, kaže, na sastanku predstavio probleme onako kako ih vidi Republika Srpska.

"Priča koju slušamo o malignim ruskim uticajima apsolutno se gubi i prikazuje se potpuno besmislena kada razgovarate sa čovekom koji vodi ovu veliku zemlju i koji želi svima dobro. Prenosim da Putin primarno želi mir, da se poštuje međunarodno pravo i Dejtonski sporazum", naglasio je Dodik.

Dvojica lidera su razgovarala i o ekonomsko-finansijskoj podršci i o projektima koji se ostvaruju u Srpskoj, a Dodik je naveo da su danas "odobrili lokaciju u Nevesinju za izgradnju solarne elektrane".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa