Region

Ministri EU pozvali na smanjenje tenzija u BiH, posebno opomenuli Dodika

Komentari

Autor: Fonet

14/12/2021

-

15:49

Ministri EU pozvali na smanjenje tenzija u BiH, posebno opomenuli Dodika
Ministri EU pozvali na smanjenje tenzija u BiH, posebno opomenuli Dodika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih i evropskih poslova država članica Evropske unije pozvali su danas na smanjenje tenzija u Bosni i Hercegovini, posebno ukazujući na aktivnosti Republike Srpske i srpskog člana Predsedništbva BiH Milorada Dodika.

"Ono što se dešava u Bosni i Hercegovini nas mnogo optereċuje. Radi se o veoma zabrinjavajuċem pitanju”, izjavio je u Briselu francuski ministar za Evropu Klement Bon, uoči sastanka Saveta opštih poslova EU na kome se raspravlja o godišnjim zaključima za zemlje koje su u procesu pristupanja u EU.

Reč je o najvažnijoj godišnjoj raspravi na nivou EU o mogućnosti širenja evropskog bloka ka zemljama koje žele punopravno članstvo, a što se odnosi na šest država Zapadnog Balkana i Tursku.

Skupština Republike Srpske usvojila je u petak, 10. decembra, informacije o "prenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske", u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbednosti. Kako prenos Radio slobodna Evropa (RSE), ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Aselborn naglasio je da EU treba da pošalje jasnu poruku zvaničnicima BiH da se Dejtonski sporazum ne sme potcenjivati. On je naglasio da BiH ima jasnu perspektivu članstva u EU.

profimedia

 

"Kako taj (evropski) put ne bi bio zatvoren, potrebno je da odgovorni političari, a pre svega Dodik i Republika Srpska, znaju da podelama i separatizmom ne možemo da napredujemo. Dogodiċe se upravo suprotna stvar”, naglasio je Aselborn. Francuski ministar za Evropu Klement Bon, čija zemlja preuzima predsedavanje EU od prvog januara naredne godine, naglasio je da Francuska ima odgovornost da zemljama regiona, poput Albanije i Severne Makedonije, pruži jasnu perspektivu.

"Moramo da odblokiramo situaciju kako bi počeli pregovore i spremni smo na to sada ili tokom našeg predsedavanja Savetom EU", izjavio je Bon.

U Nacrtu zaključaka oko kojih raspravljaju ministri, između ostalog stoji da se očekuje otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom "što je pre moguċe", po moguċnosti ove godine, odmah nakon usvajanja pregovaračkog okriva za ove dve zemlje.

Malo je verovatno da ċe ovaj deo zaključaka biti usvojen u ovoj formi buduċi da Bugarska, koja blokira otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom, i dalje nije pokazala naznake popuštanja.

Luksemburški šef diplomatije Aselborn je pred novinarima izrazio nadu da ċe se sa novom vladom u Sofiji odblokirati proces. Kako je naveo, nova bugarska vlada je zainteresovana da nađe rešenje za Severnu Makedoniju

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa