Region

Nakon sankcija se oglasio i Kristijan Šmit: Blokada države se neće tolerisati, Dodik mora da odgovori na teška pitanja

Komentari

Autor: Klix.ba

05/01/2022

-

19:55

Nakon sankcija se oglasio i Kristijan Šmit: Blokada države se neće tolerisati, Dodik mora da odgovori na teška pitanja
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Almir Razić

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit rekao je da je odluka Amerike da uvrste na listu sankcija Milorada Dodika i ATV "logična posledica destruktivnog i opasnog pristupa u vezi sa njegovim neispunjavanjem osnovnih kriterijuma za odgovorno liderstvo".

"Dodik mora da odgovori na mnoga teška pitanja, te se treba se vratiti racionalnom i odgovornom delovanju bez kršenja državnog Ustava i vladavine prava", rekao je Šmit, prenosi portal Klix.ba.

Kako je visoki predstavnik podvukao, ove sankcije su rezultat destabilizirajućeg delovanja Dodika.

"Sankcije su jedan od instrumenata koje međunarodna zajednica može koristiti da pokaže da se blokada države neće tolerisati. Ako postoje političke nesuglasice, onda se one rešavaju kroz dijalog u institucijama BiH umesto bizarnog i kontradiktornog monologa", kazao je Šmit.

On je dodao da je dogovoreno sa EU i međunarodnom zajednicom i da ostaje na stolu ponuda da se kriza reši na konstruktivan način i da se radi sa Parlamentom, te da je on opredeljen za konstruktivnu saradnju. Ipak, naveo je da postoje i druge opcije.

"Pozivam sve političare da deluju razumno u interesu građana BiH i da počnu raditi na hitnim pitanjima sa kojima se suočavaju građani kojima su izabrani da služe", zaključio je visoki predstavnik, piše Klix.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa