Region

Evropska komisija o sankcijama Dodiku: Potrebna saglasnost svih članica EU

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2022

-

16:25

Evropska komisija o sankcijama Dodiku: Potrebna saglasnost svih članica EU
Evropska komisija o sankcijama Dodiku: Potrebna saglasnost svih članica EU - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić/Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija (EU) je primila k znanju odluku američke administracije da sankcioniše Milorada Dodika, člana Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i predsednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, te njegove bliske saradnike, izjavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Međutim, iz Brisela nema potvrde da bi EU donela iste mere, prenosi  Radio Slobodna Evropa.

Upitana o mogućim akcijama EU protiv lica koja omalovažavaju funkcionalnost države BiH, Pisonero je podsetila da Brisel ima "širok obim sredstava i instrumenata uključujući i okvir o sankcijama" koji datira od 2011. godine.

Međutim, da bi se sprovele moguće sankcije uključujući i okvir, Pisonero podseća da je neophodna saglasnost svih država članica EU.

"Delimo stav o hitnosti pronalaženja brzog izlaza iz političke krize u BiH i okončanja svih neprihvatljivih inicijativa koje dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet zemlje. U pitanju je stabilnost zemlje, ali i čitav proces integracije BiH i njena buducćnost u EU", poručila je Pisonero.

Pozivajući na rešenje krize putem dijaloga, Pisonero je naglasila da je finansijska pomoć uslovljena reformskim procesom.

Navela je da BiH "rizikuje da izgubi znatnu sumu novca ako se ne preduzmu konkretne mere".

Američko ministarstvo je juče objavilo proširenu listu sankcija za dela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsedništva BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa