Region

Samoizolacija za zaražene u Crnoj Gori skraćuje se na sedam dana

Komentari

Autor: Fonet

11/01/2022

-

09:49

Samoizolacija za zaražene u Crnoj Gori skraćuje se na sedam dana
Samoizolacija za zaražene u Crnoj Gori skraćuje se na sedam dana - Copyright Tanjug AP/Jeremias Gonzalez

veličina teksta

Aa Aa

Svim građanima Crne Gore kojima je Zdravstveno-sanitarna inspekcija do danas napisala rešenje o samoizolaciji usled pozitivnog testa na korona virus u trajanju od 10 dana, po automatizmu se samoizolacija skraćuje na sedam dana, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

"Primera radi, ako nekome ističe samoizolacija 14. januara, on je slobodan da se kreće već od 11. januara", objašnjava se u saopštenju.

Podseća se da je Institut ranije predložio, a Ministarstvo zdravlja prihvatilo, da se samoizolacija za osobe kod kojih je potvrđena SARS-CoV-2 infekcija skrati sa 10 na sedam dana, osim za pacijente u bolnicama ili osobe koje su imunokompromitovane. Vreme karantina za sve bliske kontakte skraćeno je sa 14 na 10 dana.

Inače, od 2. januara Crna Gora je pooštrila uslove za ulazak u Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. Kako se navodi u saopštenju, u Crnu Goru može da uđe osoba koja je potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od druge doze vakcine nije prošlo više od šest meseci.

Kako su naveli, neophodan je dokaz da je osoba prebolela kovid 19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa).

"U oba slučaja, lice mora da poseduje ili negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 sati. To znači da više nije moguć ulazak u Crnu Goru samo sa negativnim testom", saopštilo je Ministarstva zdravlja te zemlje, prenosi RTCG.

Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom mogu da uđu u zemlju bez ovih dokaza, ali uz određivanje samoizolacije u trajanju od 10 dana koju je moguće prekinuti najranije nakon tri dana nakon negativnog PCR testa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa