Region

Dupli mutant u komšiluku, indijski soj korone potvrđen u Sloveniji

Komentari

Autor: Euronews

12/05/2021

-

17:26

Dupli mutant u komšiluku, indijski soj korone potvrđen u Sloveniji
Dupli mutant u komšiluku, indijski soj korone potvrđen u Sloveniji - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Prvi slučaj indijske varijante novog koronavirusa u Sloveniji otkriven je u uzorku uzetom 20. aprila, objavili su slovenački mediji.

Kako prenosi agencija STA, taj podatak je objavljen na portalu GISAID, a mutacija je potvrđena na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

Pre nego što je potvrđen u Sloveniji, indijski soj detektovan je u još 44 zemlje sveta, uključujući slovenačke komšije Italiju i Austriju. Ova varijanta je poznata kao B.1.617.

Šef Instituta Miroslav Petrovec još nije zvanično potvrdio ovu informaciju, prenosi portal 24ur.com. Pretpostavlja se da će Petrovec to da uradi u četvrtak na konferenciji za medije na kojoj će predstaviti proširenost novih sojeva koronavirusa u Sloveniji, među kojima je najprisutnija britanska varijanta.

Da podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da je nova varijanta, indijska, zaraznija i da zbog toga izaziva dodatnu zabrinutost. Ovaj soji se smatra opasnijim jer se lakše prenosi, smrtonosniji je i prevazilazi zaštitu koju nude vakcine, a nazivaju ga i duplim mutantom.

Komentari (0)

Evropa