Region

DPS: Nećemo dozvoliti potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

20/04/2022

-

14:26

DPS: Nećemo dozvoliti potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC
DPS: Nećemo dozvoliti potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić, najavio je danas da ta stranka neće dozvoliti potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom koji je, kako tvrdi, suprotan interesima i pravnom sistemu države Crne Gore.


Nikolić je u objavi na Tviteru naveo da je "Temeljni ugovor, svakako pitanje od vitalnog i nacionalnog interesa".

"Takođe, radi preciznosti, u delu sporazuma koji se odnosi na način odlučivanje u budućoj Vladi, jasno se navodi da su potpisnici sporazuma saglasni da se sva pitanja od vitalnog državnog i nacionalnog interesa usvajaju kvalifikovanom većinom svih članova Vlade", zaključio je Nikolić.

Potpredsednik Socijalistički narodne partije Dragan Ivanović rekao je ranije danas da će buduća manjinska vlada, koju će podržati DPS, odluke donositi prostom većinom, što se odnosi i na potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

Upitan da prokomentariše tu izjavu  mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Dritan Abazović je kazao da Ivanović kao iskusan poslanik zna razliku između proste i kvalifikovane većine koja je dogovorena sporazumom.

On je dodao da je pročitao izjavu poslanika SNP Dragana Ivanovića i da ne bi nijedno pitanje tretirao na način neke dramatizacije.

Podsetimo, mandatar za sastav nove crnogorske vlade Dritan Abazović, koji je danas objavio da je dogovren sastav vlade, izjavio je u februaru, nakon pada vlade, da bi bez problema potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) ako bi bio usklađen sa Ustavom.

On je rekao da se "dramatizuju stvari oko Temeljnog ugovora i da je o tome razgovarao sa patrijarhom SPC Porfirijem, ali da taj akt mora biti u skladu sa Ustavom i da sve treba uraditi u skladu s procedurama".

"U ovoj zemlji svako želi da pravi komplikaciju, po meni su stvari jednostavne. Sve treba u raditi u skladu sa procedurama. Što se mene tiče mislim da nova vlada to pitanje treba da stavi ad acta i ja bih to parafirao bez ikakvog problema", rekao je tada Abazović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa