Region

BiH: Nije usvojen zahtev o osudi ruske agresije na Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

11:38

BiH: Nije usvojen zahtev o osudi ruske agresije na Ukrajinu
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine - Copyright parlament.ba/Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjoj sednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nije usvojen zahtev delegata Denisa Bećirovića iz Socijaldemokratske partije (SDP) da se na dnevni red uvrste tri dodatne tačke, od kojih se jedna odnosi na osudu ruske agresije na Ukrajinu.

Bećirović je predložio da se na sednici uvrste tačke dnevnog reda vezane za informaciju Saveta ministara BiH o posledicama zemljotresa koji su pogodili BiH sa predlogom mera ugroženom stanovništvu i predlog Rezolucije osude agresije na Ukrajinu.

Bećirović je predložio i da se razmatra informacija Tužilaštva BiH o sprovođenju istrage protiv osoba koje su pokrenule, kako je naveo, "antidejtonski i antiustavni postupak secesije entiteta RS od države BiH", prenosi Klix.ba.

Predlozi Bećirovića dobili su šest glasova "za" i osam "protiv".

Predsedavajući Doma naroda Dragan Čović rekao je da je HDZ glasao protiv.

"Što se tiče Hrvata, mi ovakve tačke dnevnog reda nećemo uvrstiti na ovu sednicu i to je naš stav o ovom pitanju", kazao je Čović.

U toku hitna sednica

U toku je hitna sednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na čijem dnevnom redu je Predlog zakona o izmenama i dipunama Izbornog zakona BIH po hitnom postupku.

Ova sednica juče je otkazana zbog nedostatka kvoruma, a danas prisustvuje 14 delegata, prenosi RTRS.

Delegati SDA odlučili su juče da ne prisustvuju sednici.

Zahtev za razmatranje ovog zakonskog predloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Oni predlažu da član Predsedništva BiH iz reda Hrvata bude biran među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona i to Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Livanjskom i Posavskom kantonu.

Predložili su i da na novi način budu birani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK i po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa