Region

Šef hrvatske diplomatije Milanovića nazvao "izdajnikom" i "rušiteljem vlade"

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

17:44

Šef hrvatske diplomatije Milanovića nazvao "izdajnikom" i "rušiteljem vlade"
Gordan Grlić-Radman - Copyright Tanjug/HINA/Slavko Vukadin

veličina teksta

Aa Aa

Parlamentarna većina podržava moguće pridruživanje Finske i Švedske NATO, a izjave predsednika Zorana Milanovića o blokadi proširenja nanose veliku štetu ugledu i verodostojnosti Hrvatske, izjavio je danas hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman je predsednika Milanovića nazvao "izdajnikom" i "rušiteljem vlade".

"Teze predsednika Zorana Milanovića nanose veliku spoljnopolitičku štetu Hrvatskoj, sramote nas u međunarodnoj zajednici, a budući da dovodi u direktnu vezu pitanje rešavanja položaja hrvatskog naroda u BiH, takođe štete i Hrvatima u BiH", istakao je Grlić Radman nakon sastanka vladajuće koalicije, prenosi agencija Hina.

Kako je rekao šef hrvatske diplomatije, Hrvatska prepoznaje važnost Finske i Švedske kao visokorazvijenih zemalja kad su u pitanju vladavina prava i demokratija, poštovanje ljudskih prava i smatra da će njihovo članstvo u NATO pridoneti jačanju kolektivne obrane i sigurnosti.

Dodao je da Milanović "srozava reputaciju i verodostojnost Hrvatske i u očima međunarodne zajednice stvara njenu percepciju kao incidentne države".

Istakao je da je pogrešno vezivati ulazak Finske i Švedske u članstvo u NATO s pitanjem Hrvata u BiH, dodavši da tamošnjim Hrvatima to samo odmaže.

Grlić Radman je kazao da je Milanović tek pre godinu dana otkrio Hrvate u BiH, a sada se nudi za njihovog "spasitelja".

Takođe je optužio Milanovića da ne odustaje od proruskih stavova iako je predsednik ranije danas rekao da je Rusija agresor u Ukrajini i da nije na njenoj strani.

"Bitno je da javnost zna da je ovo aktivni rad na rušenju hrvatske vlade i svega onog što je hrvatska vlada učinila do sada. Mi ćemo se snažno politički i svim pravnim sredstvima tome odupreti", zaključio je Grclić Radman.

Predsednik Milanović izjavio je ranije danas da će na samitu NATO staviti veto na ulazak Finske u Alijansu, dok ne budu rešena pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa