Region

Lav iz Budve ipak ne ostaje u Crnoj Gori, okončavaju se pripreme za slanje u prihvatilište u Južnoj Africi

Komentari

Autor: Vijesti

01/06/2022

-

19:57

Lav iz Budve ipak ne ostaje u Crnoj Gori, okončavaju se pripreme za slanje u prihvatilište u Južnoj Africi
Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore - Copyright Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Lav koji je u februaru ove godine, nakon nestanka, kao mladunče pronađen u Budvi, biće prebačen za Holandiju 20. juna, a odatle će biti upućen u prihvatilište u Južnoj Africi, kazali su iz Agencije za zaštitu životne sredine, prenosi crnogorski portal Vijesti.

Iz Agencije su naveli da su juče, sa veterinarima nemačkog instituta za veterinu, crnogorske Uprave za veterinu i jedne podgoričke ambulante, izvršili poslednji pregled lava pred odlazak u Holandiju. 

"Lav je vitalan, u odličnom je zdravstvenom stanju. Od momenta hvatanja do danas je duplirao telesnu težinu, tako da je sinoć na vagi imao 60 kilograma. Titar antitela pokazuje da su sve vakcine reagovale. Njegov transport u Holadniju, a odatle za Južnu Afriku, planiran je za 20. jun", napisali su iz Agencije na svom Fejsuku.

Pronađen iscrpljen i mršav 

Podsetimo, lavić koji je 21. januara išetao iz doma stranog državljanina koji je nastanjen u Budvi početkom februara je uhvaćen i smešten na sigurno. On je pronađen u jednoj kući u selu ka Krapini, na teško dostupnom terenu. U potrazi je tada učestvovalo 60-ak pripadnika policije, vatrogasaca, građanskih aktivista.

Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore je tada saopštila da nije dobijala upit da izda dozvolu za uvoz lava, što znači da je ta životinja nelegalno uvezena. Crna Gora nema zološki vrt niti prihvatilišta za egzotične divlje životinje, pa su se kao jedna od mogućnosti za njegovo zbrinjavanje najpre pominjala prihvatilšta za lavove u zemljama regiona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa