Region

Vašington kritikovao SDA Bakira Izetbegovića zbog korpupcije, ometanja istrage o kriminalu i blokade BiH

Komentari

Autor: FoNet

09/06/2022

-

20:49

Vašington kritikovao SDA Bakira Izetbegovića zbog korpupcije, ometanja istrage o kriminalu i blokade BiH
Vašington kritikovao SDA Bakira Izetbegovića zbog korpupcije, ometanja istrage o kriminalu i blokade BiH - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države oštro su kritikovale Stranku demokratske akcije (SDA), čiji je predsednik Bakir Izetbegović, optužujući je za korupciju i ometanje istraga o kriminalu, blokadu Federacije Bosne i Hercegovine i za podsticanje podela u zemlji.

SDA je u sredu saopštila da u izgradnji funkcionalne, demokratske države, stabilnih institucija i vladavine zakona ima iste ciljeve kao Evropska unija, SAD i Visoki predstavnik.

"Kada bi delila te ciljeve sa Sjedinjenim državama, SDA i njeni funkcioneri ne bi pokušavali da blokiraju ili ometaju istrage o korupciji, ne bi doprinosili nefunkcionalnosti Federacije BiH i ne bi preferirali retoriku podela u odnosu na smislene pokušaje pomirenja", objavila je na Tviteru američka ambasada u Sarajevu, prenosi Hina.

Istaknuto je da Sjedinjene Države ne favorizuju nijednu političku stranku ili narod u Bosni i Hercegovini, već podržavaju Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale, kao i politike koje će doneti bolju budućnost za sve građane.

Američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar je ove sedmice posetio Sarajevo i sastao se s predstavnicima tri stranke - SDP BiH, Naše stranke i stranke Naroda i pravde - koje su najavile zajednički nastup na oktobarskim parlamentarnim izborima kao konkurencija do sada neprikosnovenoj SDA.

U izjavama za javnost funkcioneri tih stranaka su istakli da se njihovi i ciljevi američke politike u BiH u svemu poklapaju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa