Region

Milanović: Ako Ukrajina dobije status kandidata u EU, tražićemo da ga dobije i BiH

Komentari

Autor: Jutarnji list

17/06/2022

-

13:03

Milanović: Ako Ukrajina dobije status kandidata u EU, tražićemo da ga dobije i BiH
Milanović: Ako Ukrajina dobije status kandidata u EU, tražićemo da ga dobije i BiH - Copyright Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

veličina teksta

Aa Aa

U slučaju da Ukrajina postane kandidat za EU, hrvatska vlada mora kategorički da traži da istog dana to postane i Bosna i Hercegovina, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović.

U slučaju da Ukrajina postane kandidat za EU, hrvatska vlada mora kategorički da traži da istog dana to postane i Bosna i Hercegovina, kaže predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

"Ako Ukrajina može da dobije status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi i iz kojeg želim da što prie izađe, čitava po mogućnosti, onda nulta tačka hrvatske spoljne politike, nacionalne politike, sigurnosne politike treba da bude da status kandidata dobije i Bosna i Hercegovina", rekao je Milanović, prenosi Jutarnji list.

Milanović je, govoreći pred novinarima u Ohridu na Prespanskom forumu, da se ne protivi statusu kandidata Ukrajine.

"Ali je BiH u sigurnosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga, ni ekonomskog, ni sigurnosnog, ni ljudskog, da BiH ne dobije taj status ako ga dobije Ukrajina", kazao je.

"Očekujem da vlada i njeni predstavnici, kad se bude govorilo o davanju statusa kandidata Ukrajini, kategorički traže da ga dobije i BiH", rekao je.

"Ukrajina kandidat? U redu. BiH kandidat istog dana", naglasio je.

Milanović učestvuje na Prespanskom forumu u Ohridu i u petak se sastao sa severnomakedonskim kolegom Stevom Pendarovskim.

Makedonija već dugo ima status kandidata, ali početak pregovora blokira Bugarska. Milanović se toj blokadi protivi i nekoliko je puta javno zamerio službenoj Sofiji na tome.

"Status kandidata, to je neka nada. S tom nadom Makedonija živi već predugo. Čudi me da je nisu izgubili i postoji opasnost da se ljudi okrenu od toga, da shvate da ih se vuče za nos", kazao je.

"Na Bugarima je da vide kud to vodi i da ti pregovori krenu", kazao je.

Podsetimo, Evropska komisija preporučila je da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u EU, ali takva odluka nije doneta u slučaju Gruzije.

"Preporučujemo da Ukrajina dobije status kandidata, verujući da će zemlja sprovesti veliki broj važnih reformi", navela je predsednica EK Ursula fon der Lajen, a objavljeno je na njenom Tviter profilu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa