Region

Đukanović: Spustiti tenzije, pitanje Temljnog ugovora nije najvažnije pitanje za Crnu Goru

Komentari

Autor: RTCG, Tanjug

30/06/2022

-

14:13

Đukanović: Spustiti tenzije, pitanje Temljnog ugovora nije najvažnije pitanje za Crnu Goru
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da pitanje temeljnog ugovora nije najvažnije za Crnu Goru i njenu budućnost i da po tom pitanju ne treba žuriti, niti izbegavati javni razgovor.

"Pouzdano znam da ga je Vlada Igora Lukšića 2010. ili 2011. godine nudila Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), kao i drugiim verskim zajednicama. Tada su ga odbili sa argumentacijom da nema potrebe da potpisuju Ugovor sa državom koju je stvorila. Ubieđen sam da ne treba žuriti, izbegavajući javni razgovor na tu temu", kazao je Đukanović nakon NATO samita u Madridu.

"Za Crnu Goru je najvažnije da odblokira pregovarački proces i ide ka Evropi, ali sticajem okolnosti, to je postalo važno političko pitanje. Dakle, moramo odgovoriti toj važnosti i mora se dozvoliti svima da se uključe na tu temu i svako da obavi svoj deo posla. Vlada da mora vodi računa o interesima države, crkva da vodi računa o svojim interesima", rekao je Đukanović, prenosi RTCG.

Istakao je i da je optimista i poručio da je "Crna Gora pokazala da ima demokratski kapacitet i za mnogo teže izazove".

"Samo treba spustiti tenzije, ne treba medijski prenaglašavati važnost tog pitanja, i ostaviti to onima koji su za to pozvani da napišu ugovor sa 20 članova i da se to skine sa dnevnog reda", zaključio je Đukanović.

Ðukanović je rekao danas da će se tek videti efekti posete premijera Dritana Abazovića Srbiji, kao i da svakako pozdravlja napore za obnovu dijaloga na najvišem političkom nivou, pošto je prethodnih godina došlo do zahlađenja u odnosima između dve zemlje.

Ðukanović je naglasio je da je svaki razgovor dobrodošao, kao i poziv Abazoviću da poseti Srbiju, ali i njegova njegova spremnost da ode na taj razgovor.

"Videćemo šta će biti efekti te posete, ali kao napor da se obnovi dijalog na najvišem političkom nivou u cilju ozdravljenja međudržavnih odnosa je svakako za pozdraviti", rekao je Ðukanović na pitanje novinara u Madridu da prokomentariše posetu Abazovića Srbiji.

Kazao je da je važan svaki razgovor između država, a posebno iz regiona Zapadnog Balkana, kao i da je CG veoma posvećena dobrosusedskim odnosima u regionu.

"Nažalost tokom poslednjih par godina je došlo do određenog zahlađenja u odnosima između Srbije i CG. Različite su percepcije razloga, mi u CG te razloge pronalazimo u obnovljenoj političkoj ideji Srbije da se pod plaštom brige za prava Srba u regionu u suštini meša u suverenost susednih država", tvrdi Ðukanović.

Kako je kazao, to je nešto što mora smetati svakoj državi, kao i Crnoj Gori.

"Mislim da je prirodno da vladajuće političke strukture pokazuju interes da kroz obnovu i inteziviranje dijaloga traže puteve za prevladavanje tih razlika i nesporazuma i obnovu dobrosusedstva", istakao je Ðukanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa