Region

Istorijski dan za Severnu Makedoniju i Albaniju - u Briselu počeli pregovori sa EU, Fon der Lajen: Ovo je veliki uspeh

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/07/2022

-

09:02

Istorijski dan za Severnu Makedoniju i Albaniju - u Briselu počeli pregovori sa EU, Fon der Lajen: Ovo je veliki uspeh
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Severna Makedonija započinje pretpristupne pregovore sa EU međuvladinom konferencijom, koja će danas biti održana u Briselu.

Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen rekla je da Evropska komisija podržava evropski put Skoplja i Tirane i da će to naastaviti i ubuduće.

"Kakav istorijski momenat, danas Albanija i Severna Makedonija otvaraju pristupne pregovore sa EU i drago mi je što sam ovde. Ovo je vaš uspeh i uspeh vaših građana, vi i vaši građani ste radili tako naporno da stignete dovde. Pokazali ste koliko ste posvećeni našim vrednostima, pokazali ste odlučnost i veru u proces pristupanja", rekla ja Lajen.

Kako je navela, zemlje su napravile napredak u vladavini prava, borbi protiv korupcije, modernizovali su ekonomiju, ne samo što je to bilo neophodno na putu u EU, već zbog dobrobiti za svoji zemalja.

Odmah nakon međuvladine konferencije Komisija i timovi za pregovore će početi da rade, najpre će početi skrininzi koji će pomoći Severnoj Makedoniji i Albaniji da se upoznaju sa pravima i obavezama u EU, navela je ona.

Kako je najavila, Albanija će najpre razmatrati pridruživanje mehanizmu za građansku zaštitu, a to se tiče obuke po pitanju šumskih požara, poplava ili zemljotresa, a kako je istakla, upravo u ovom trenutku se mnoge zemlje članice bore sa požarima.

"Evropska unija je uvek tu da bude podrška kada zemlje zadesi prirodna katastrofa", rekla je Fon der Lajen.

Govoreći o Severnoj Makedoniji, Lajen je rekla da će se ona baviti razmatranjem pridruživanja Fronteksu, koji je Agencija EU za graničnu i obalnu zaštitu.

"Dimitre, možete da računate na moju podršku da će sporazum sa Fronteksom biti preveden na makedonski jezik, bez fusnota, jednako sa sva 24 evropska jezika", rekla je ona.

Prema njenim rečima, biće velikih investitcija, bitne saradnje u oblastima energetike i prevoza, te da će maksimalizovati korist od evropskog finansiranja, a to, kako je istakla, to su novi poslovi za građane.

"I na kraju, dragi Edi i Kovačevski, da vam se obratim lično. Pokazali ste toliko liderstva, vizije, pokazali ste strategijsko strpljenje, u ovim izazovnim vremenima ruskog brutalnog rata, pokazali ste svoju privrženost evropskim vrednostima kao pravi prijatelji i partneri i želim lično da vam zahvalim na tome", rekla je ona.

Premijer Albanije Edi Rama zahvalio je Lajen, ali je kazao da je njegovoj zemlji na evropskom putu mnogo pomogla bivša nemačka kancelarka Angela Merkel.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

"Ne bismo bili ovde bez velike pomoći predsednika Francuske Emanuela Makrona i njegovog tima koji radi mnogo, naročito tokom Samita NATO, gde su radili danonoćno, svedočio sam tome, kako bi napravili finalni francuski predlog koji je otvorio put ka ovom odblokiranju situacije", rekao je Rama.

Kako je napomenuo, zahvalio se i svim ljudima Albanije koji nikada nisu odustali od sna da će biti deo Evrope, te da su za njima tri teške godine po pitanju zemljotresa, pandemije, ali da ih je to učinilo jačim.

"Znamo da ovo nije početak kraja, već samo kraj početka, ali to je što je, i dobro je, potrebno nam je ovo da nastavimo da gradimo jaku i demokratsku evrospku Albaniju i jak i otvoren Zapadni Balkan", rekao je on.

Kovačevski: Za Skoplje važno što je naveden makedonski jezik bez dopunjavanja, objašnjenja i dodataka

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski se, kako je i najavio, obratio na makedonskom jeziku.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

Kovačevski je izrazio zadovoljstvo što će nakon 17 godina čekanja zemlja krenuti u pristupne pregovore koji otvaraju novu perspektivu za njene građane.

"Veliko je zadovoljstvo što posle 17 godina čekanja danas konačno počinjemo pregovore. Otvaramo nove perspektive za državu i građane, i polako, ali sigurno, pridružujemo se velikoj evropskoj porodici, što je bilo naš prioritetni strateški cilj decenjama", poručio je Kovačevski, prenosi Telma.

On je naveo i da je to rezultat zalaganja i rada velikog broja zvaničnika zemlje od njenog osamostaljenja.

"Od prvog predsednika Kira Gligorova, premijera Kljuševa, preko predsednika Borisa Trajkovskog, Crvenkovskog i drugih premijera, ministara i zvaničnika zemlje, svih zaposlenih u institucijama koje rade na pripremama Republike Severne Makedonije za početak pregovora", izjavio je Kovačevski pred početak današnje međuvladine konferencije u Briselu, navodi agencija MIA.

Kovačevski je naglasio da je za Skoplje izuzetno važno što je u njemu naveden makedonski jezik "bez dopunjavanja, objašnjenja i dodataka", što otvara vrata da on postane jedan od zvaničnih jezika Unije.

On je dodao da je mesto Severne Makedonije u EU, da se njegova zemlja do sada više puta dokazala kao pouzdan partner Uniji za zemlje članice, i da će tako raditi i ubuduće.

Kovačevski je takođe zahvalio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, nemačkom kancelaru Olafu Solcu i svim ostalim predsednicima i premijerima 27 zemalja članica EU što danas njegova zemlja počinje pregovore sa EU, navodi MIA.

Visoki komesar EU za proširenje Oliver Varhelji rekao je da u promeni geopolitičkog okruženja, prioritet EU je Zapadni Balkan.

"Posvećeni smo, više nego ikada da ceo region uključimo u EU. Danas pravimo veliki korak ka ovoj posvećenosti", napisao je on na Tviteru.

Kako je naveo, poruka građanima Albanije je jasna: "Želimo vas u našoj EU porodici. Posvećeni smo da vas pratimo na ovom putu."

Odmah nakon današnjih sastanaka počinje skrining koji će trajati godinu i po, a po završetku tog procesa planirana je naredna međuvladina konferencija kojom će biti završena faza otvaranja pregovora o članstvu, dok je njeno održavanje uslovljeno izmenama u makedonskom Ustavu.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj ocenio je da je ovo istorijski dan za Severnu Makedoniju i Evropsku uniju u celini.

"Danas počinjemo pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom da postane članica Evropske unije. Severna Makedonija nam je potrebna da zajedno upotpunimo naš složeni evropski identitet", naveo je Borelj na Tviteru.

Posle 17 godina statusa kandidata Severna Makedonija, počinje otvaranje pregovora

Severna Makedonija je na Samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana 2003. godine u Solunu prepoznata kao potencijalni kandidat za članstvo u Uniji.

Zvanično je aplicirala za članstvo u EU u martu 2004. godine, a u decembru 2005. godine je dobila status kandidata.

Od oktobra 2009. godine, Evropska komisija kontinuirano preporučuje otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom. U 2015. i 2016. godini preporuka je uslovljena nastavkom implementacije sporazuma iz Pržina i značajnim napretkom u implementaciji "hitnih reformskih prioriteta". U svetlu postignutog napretka, Komisija je ponovila svoju bezuslovnu preporuku za otvaranje pristupnih pregovora u aprilu 2018. U svetlu značajnog napretka postignutog i ispunjenja uslova koje je Savet jednoglasno postavio u junu 2018, Komisija je u maju 2019. preporučila da se otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom.

U martu 2020. Savet za opšte poslove odlučio je da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i podržao pregovore o revidiranoj metodologiji "Unapređenje procesa pridruživanja – kredibilna perspektiva EU za zapadni Balkan" februara 2020. Odluku su podržali članovi Evropskog saveta.

U julu 2020. godine nacrt pregovaračkog okvira predstavljen je državama članicama prema članovima Evropskog saveta.

Pristupni pregovori između EU i jedne države kandidata se sastoje od 35 poglavlja koja su raspoređena u šest odvojenih grupa koje se u briselskom žargonu zovu klasteri. Radi se o novoj metodologiji koju je EK usvojila 2020 godine.

Ona predviđa tematsku podelu dosadašnjih poglavlja na šest klastera koji objedinjuju teme – vladavine prava, tržišta, ekonomije, zelene agende i povezivanja, poljoprivrede i resursa i spoljnih odnosa.

Severna Makedonija i Albanija su prve države koje počinju proces u skladu sa novom metodologijom Evropske komisije.

Nesuglasice sa Bugarskom rešene su i formalno potpisivanjem bilateralnog Protokola u Sofiji nakon sastanka mešovite međuvladine komisije.

"Bugarska je zemlja koja najsnažnije podržava evropske integracije Republike Severne Makedonije i Albanije. Želimo im uspeh na putu kojim su dugo želeli. Nadam se da će zajedničkim snagama i uz našu podršku stići tamo gde građani Severne Makedonije najviše žele, a to je članstvo u EU, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova Bugarske Teodora Genčovska nakon potpisivanja bilateralnog protokola u Sofiji.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani je, s druge strane, tom prilikom istakao da je ovo istorijska prilika za njegovu zemlju, da nakon 17 godina statusa kandidata dobije priliku da otpočne pregovore sa EU.

Komentari (0)

Evropa