Region

Završen sastanak partija u Podgorici – i dalje nema konačnog dogovora o novoj vladi

Komentari

Autor: RTCG

15/09/2022

-

12:50

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Crne Gore održan je sastanak predstavnika stranaka koje su pobedile na parlamentarnim izborima 2020. godine. Konačni dogovor o sastavu nove vlade Crne Gore još nije postignut.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je nakon današnjeg sastanka stare većine da su imali konstruktivne razgovore, ali da još nije završeno. "Dogovorili smo da sutra u 10 nakon što partije konsultuju sa organima konačno dođu sa stavom", rekao je Milačić novinarima nakon sastanka. On je istakao da su dana takođe videli određene ustupke subjekata koji su pokazali dobru volju.

"Mislim da smo bliži dogovoru nego sada", istakao je on. On je kazao da ni danas nisu dobili saglasnost GP URA da daju potpise da lider Demosa Miodrag Lekić bude premijer.

Milačić ističe i da se nada da će sutra sa tim potpisima otići na konsultacije kod predsednika države Mila Đukanovića. On je podsetio i na Ustav koji, kako kaže, propisuje da mandatar ima 90 dana za sastavljanje Vlade.

Pozvao je i da svi pokažu još veću volju za dogovorom.

"Ništa nije važnije od ovog dogovora i od formiranja vlade i potpisa 41 poslanika za Lekića kao mandatara", kazao je Milačić.

Poslednji rok za dogovor o novoj vladi ističe danas, pa su stranke primorane da do kraja dana usvoje predlog kako će izgledati 44. Vlada Crne Gore.

Za sada je sigurno da će mandatar biti lider Demosa Midrag Lekić, ali postoje nesuglasice u vezi sa tim kojim strankama će pripasti koje ministarstvo.

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić pozvao je kolege Demokratskog fronta (DF) i Demokratske Crne Gore da se dogovore i kažu šta misle da pripada koaliciji "Crno na bijelo". Na konferenciji za medije je poručio da su spremni da odustanu od "kontrolnog paketa", ali ne i od borbe protiv organizovanog kriminala.

Mikić je, nakon nakon prvog dela današnjih razgovora partija većine od 30. avgusta, ocenio da je neodgovorno da nakon šest sastanaka niko nije izašao sa predlogom imena.

"Nakon svih sastanaka, jedino mi nešto pokušavamo da nudimo, deo kolega se do današnjeg dana nije izjasnio... Kolege iz DF-a i Demokrata naprave dogovor i kažu šta misle da pripada koaliciji Crno na bijelo. Nne želimo polemiku, ali neka kažu koja je mera koja našoj koaliciji pripada, a mi ćemo se u odnosu na to izjasniti", rekao je on, između ostalog.

U GP URA, kako je naveo, smatraju da je delu kolega jedini cilj bio da Abazović ne bude mandatar. "Deo poslanika treba da prestane da se krije iz URA i koalicije Crno na bijelo i njihova četiri poslanika. Ako nisu u stanju da se dogovore, neka to objasne crnogorskoj javnosti", dodao je Mikić.

Istakao je i da su pojedini u prethodnom periodu rizikovali dosta, te da ne žele da se "igraju sa njihovim trudom". "Imamo svoje političke principe, politiku i znamo šta nam je cilj. Moguće i da naša borba protiv organizovanog kriminala smeta... Spremni smo da odustanemo od kontrolnog paketa, ali ne i da odustanemo od borbe protiv... Pojedini su rizikovali dosta, ne želimo da se igramo sa njihovim trudom...", kazao je Mikić u Parlamentu.

Demokrate: Nekima uzalud dati i celu vladu

Potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović ocenio je da je poziv GP URA, da ta partija i Demokratski front daju svoje predloge za resore, najprizemnija manipulacija i nepoštovanje građana Crne Gore. Istakao je da je u određenim resorima bilo preklapanja DF-a i GP URA.

"Kolege iz URA funkcionišu po principu -  mi napravimo ustupak, oni odgovore ultimatumom i ucenama. Sami zaključite ko ovđe želi da se formira vlast, eliminiše uticaj DPS-a, ko je taj ko daje veštačko disanje DPS-u, ko priča o vraćanju mandata Đukanoviću, a isti taj mandat je pre par meseci dobio do njega...", rekao je, između ostalog, Krapović.

Naveo je da je u porukama GP URA, tokom pauze u razgovorima, bilo mnogo kontrukcija i neistina.

"Kako se zove to što neko ko ima deveti ili deseti deo parlamenta, traži pedeset odsto, to se zove klasična ucjena", dodao je Krapović. Istakao je i da je jako bitno da javnost za kakve su čije namere

"Postoji preklapanje između DF i URA. Mi smo se odrekli sektora bezbednosti i na taj način dali ključan doprinos da krenemo zajedno napred. Što se tiče konstrukcije, imali smo spremnost da uključimo manjinske parlamentarne subjekte...", rekao je Krapović u Parlamentu.

Zaključio je da će biti uzalud i "dati nekome celu Vladu", ako neko ne želi dogovor.

 

 

"Svi su imali priliku da se izjasne o resorima"

Lider Ujedinjene CG Goran Danilović kazao da je su svi dobili danas priliku da se izjasne o resorima koje žele u budućoj Vladi.

"Svi smo dobili priliku da kažemo šta bismo voljeli koje mesto u vladi, odbio sam da se izjasnim jer sam rekao o tome možemo na kraju kada se veliki dogovore, a po mom skromnom mišljenju oni koji imaju po jedan mandat nažalost nemaju mogućnost da imaju resor", naveo je Danilović.

Kaže da su Demokrate danas doprinele dogovoru više nego što su svi očekivali.

“Demokrate su jutros odustali od svakog mesta u sektoru bezbednosti. Ovakav nastup nakon tog odustajanja i nakon toga što se samo u jednom potencijano ministarstvu iz sektora bezbednosti preklapaju DF i URA-SNP je meni neverovatan. 20 godina sam u politici ovako nešto nisam video”, naveo je Danilović.

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić saopštio je da su predstavnici Demokratskog fronta (DF) i Demokrata dali svoje predloge za resore za koje su zainteresovani, te da su isto uradili i iz GP URA. Naglasio je da su tokom pauze u razgovorima predstavnici GP URA održali konferenciju za medije i saopštili, kako je rekao, niz neistina.

"U toku današnjeg sastanka imali smo potpunu konkretizaciju, nakon čega je data pauza do 13:30 časova.  Čuo sam više neistina od kolega iz GP URA. Kolege iz DF su dali svoje predloge za resore za koje su zainteresovani, a isto su uradile i kolege iz Demokrata i GP URA. Zapisali smo sve i dali pauzu, koja i dalje traje", kazao je Milačić.

Ocenio je da je "ovo što sada radi URA klasična sabotaža dogovora".

"O kakvom zlatnom glasu pričamo? Mi treba da vodimo državu, nije to fudbal, zlatni gol i slično, moramo da pokažemo strpljenje, mudrost i odgovornost prema građanima. Ako ovo znači da oni neće doći na sastanak u 13:30 pod izgovorom da čekaju naš dogovor, onda je to nastavak opstrukcije Dritana Abazovića", zaključio je Milačić. 

Komentari (0)

Evropa