Region

Vodič kroz izbore u BiH: Kako glasaju konstitutivni narodi i ko su glavni kandidati?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC na srpskom, RSE

01/10/2022

-

21:32

Vodič kroz izbore u BiH: Kako glasaju konstitutivni narodi i ko su glavni kandidati?
Vodič kroz izbore u BiH: Kako glasaju konstitutivni narodi i ko su glavni kandidati? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bosna i Hercegovina izlazi na opšte izbore na kojima će biti birani članovi Predsedništva BiH, kao i poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, parlamentima dva entiteta, ali i deset kantona u Federaciji BiH. Pravo glasa imaju svi građani stariji od 18 godina, a svaki od njih dobiće po čak četiri izborna listića. 

Kako je saopštila Centralna izborna komisija, na ukupno 5.903 biračkih mesta u Bosni i Hercegovini u nedelju mogućnost glasanja imaće 3.368.666 birača. Na izborni dan biračka mesta će biti otvorena za glasanje od sedam do 19 časova.

Na izbornim listićima biće ukupno 127 političkih subjekata, od toga 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata, pa će građani moći da biraju imeđu ukupno 7.257 kandidata.

Prema rečima predsednika CIK-a Suada Arnautovića, za Predsedništvo BiH overeno je ukupno 10 kandidata, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - 752 kandidata, Predstavnički dom Parlamenta FBiH - 1.230 kandidata, Narodnu skupštinu Republike Srpske - 1.429 kandidata, predsednika i potpredsednika Republike Srpske - 31 kandidat, a za skupštine kantona u FBiH  - 3.806 kandidata.

Ovaj veliki i komplikovan sistem produkt je Dejtonskog sporazuma potpisanog 1995. godine. Podela zemlje na dva entiteta - Federaciju BiH, u kojoj većinski žive Bošnjaci i Hrvati i Republiku Srpsku, gde većinu čine Srbi - dovela je do toga da Bosna ima tri člana Predsedništva, 14 vlada i čak 136 ministara. Među kandidatima za Predsedništvo BiH nalaze se neka već dobro poznata imena, poput Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Željke Cvijanović, a brojni bilbordi koji pozivaju na glasanje mogu se videti čak i u Srbiji.

Kandidati za Predsedništvo BiH

Predsedništvo BiH čine tri člana - Srbin, Hrvat i Bošnjak. U entitetu Republika Srpska se bira srpski član Predsedništva BiH. Za njega glasaju Bošnjaci, Hrvati i Srbi i "ostali" koji žive u tom entitetu.

U entitetu Federacija BiH se biraju hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH. Hrvati, Bošnjaci, Srbi, te pripadnici "ostalih" ne mogu glasati za oba člana Kolektivnog šefa države, već glasaju ili za Hrvata ili za Bošnjaka.

 

Kako piše BBC na srpskom, najveći izbor prilikom glasanja za člana Predsedništva imaće glasači iz Republike Srpske, ali će izborna utakmica posebno biti zanimljiva u taboru Bošnjaka i Hrvata na teritoriji Federacije BiH, koja je jedna izborna jedinica.

Za bošnjačkog člana postoje tri kandidata: Mirsad Hadžikadić, Platforma za progres; Bakir Izetbegović, Stranka demokratske akcije (SDA) i Denis Bećirović, Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

profimedia

 

Izetbegović, čija je SDA u poslednjih 25 godina gotovo neprekidno na vlasti, do sada je dva puta bio član Predsedništva BiH (2010 - 2018) i takmiči se za treći mandat. Prema zakonu, ograničen je samo broj uzastopnih mandata u izvršnoj vlasti BiH - funkcioner posle dva vezana mora da pauzira jedan, pa može opet da se kandiduje.

Opozicija za to vreme prvi put ide sa idejom udruživanja oko jednog kandidata - Denisa Bećirovića, potpredsednika Socijaldemokratske partije (SDP).

Posle pet kandidata na izborima 2018, lista pretendenata na meesto za hrvatskog člana Predsedništva spala je na dva imena - Borjana Krišto, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ) i Željko Komšić, Demokratska fronta (DF).

Komšić je do sada tri puta bio hrvatski član Predsedništva, prvo od 2006. do 2014. godine, a potom i od 2018, kada je pobedio Dragana Čovića.

profimedia

 

Birači iz Republike Srpske će za to vreme birati jednu od pet opcija: Borislav Bijelić, Stranka Život; Željka Cvijanović, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD); Mirko Šarović, Srpska demokratska stranka (SDS); Vojin Mijatović, Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu i Nenad Nešić, Demokratski narodni savez (DNS)

Željka Cvijanović je u prethodnom mandatu bila predsednica Republike Srpske, dok je srpski član Predsedništva bio Milorad Dodik, lider stranke. Dodik se sada kandiduje za predsednika Republike Srpske.

Članovi Predsedništva BiH biraju se na mandat od četiri godine, a drugog kruga nema. Na mestu predsedavajućeg menjaju se na svakih osam meseci.

Glasanje u Republici Srpskoj

Pored izbora za srpskog člana Predsedništva BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, glasaće se za predsednika i Parlament RS. Favorit u trci za predsednika je Milorad Dodik, dugogodišnji lider Srba iz Republike Srpske, koji se osmehuje i sa bilborda postavljenih u gradovima u Srbiji.

Njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) glavni je favorit i u trci za Parlament RS. Gostujući na Euronews Srbija u emisiji Direktno sa Minjom Miletić, Dodik je pre nekoliko dana izjavio da očekuje da dobije izbore.

"Mislim da smo uspeli da integrišemo narod oko sebe, kao partija i ja kao pojedinac kandidat. Ljudi daleko bolje razumeju situaciju u RS, oni koje žive tamo, a ne neko sa strane. Ljudima je dosta međunarodnog intervencionizma koji je uvek bio protiv RS i srpskog naroda, i mislim da smo napravili dogovor o tome, ja ulazim u izborni dan vrlo samouvereno. Bez obzira šta neko mislio, dobićemo te izbore sa značajnom većinom. Dvanaest izbora sam dobio do sada u RS i uvek sam rastao, isto očekujem i sada", rekao je on.

Glavni rivali njegovoj stranci su joj Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP). 

U entitetu Federacija BiH se indirektno biraju predsednik i potpredsednici. Njih bira nakon izbora Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na način da najmanje trećina delegata (šest od 17) iz svakog kluba konstitutivnog naroda može nominovati kandidata za predsednika, odnosno potpredsednika. Ukoliko za predsednika bude izabran neko iz jednog konstitutivnog naroda, potpredsednici moraju biti iz druga dva konstitutina naroda.

Glasanje za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sastoji se od 42 poslanika. U Federaciji BiH Bošnjaci, Hrvati, Srbi i pripadnici "ostalih", biraju 28 poslanika sa lista za izborne jedinice u ovom entitetu. U Republici Srpskoj Srbi, Bošnjaci, Hrvati i "ostali" biraju 14 poslanika sa lista za izborne jedinice u ovom entitetu.

profimedia

 

Narodna skupština Republike Srpske ima 83 poslanika. Biraju ih Srbi, Bošnjaci, Hrvati i "ostali" koji su u biračkom spisku Republike Srpske. Predstavnički dom Parlamenta entiteta Federacija BiH se sastoji od 98 poslanika. Njih biraju Bošnjaci, Srbi, Hrvati i "ostali" registrovani za glasanje u Federaciji BiH, piše RSE.

Na prethodnim izborima najviše glasova i u Federaciji i u glasanju za Parlamentarnu skupštinu BiH osvojila je Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića. Najveći takmac SDA-a u Federaciji BiH biće stranke iz koalicije koja je podržala Bećirovića za bošnjačkog člana Predsedništva.

Za koga se može glasati u Brčko distriktu?

Bošnjaci, Srbi, Hrvati i "ostali" u Brčko distriktu BiH, kao trećoj administrativnoj jedinici u BiH, mogu da ostvare biračko pravo samo ako se uz državljanstvo BiH opredele i za državljanstvo jednog od dva entiteta. Samo građani u Brčko distriktu BiH imaju u ličnim kartama upisano i entitetsko državljanstvo.

Ukoliko u ličnim kartama imaju državljanstvo entiteta Federacija BiH glasaju za bošnjačkog ili hrvatskog člana Predsedništva BiH, kao i za poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH sa lista za taj entitet.

Ako u ličnim kartama imaju državljanstvo Republike Srpske mogu glasati za srpskog člana Predsedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, predsednika i potpredsednike RS, te poslanike u Skupštini Republike Srpske.

Nakon završenih izbora biraju se delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Domu naroda Federacije BiH, te delegati u Veću naroda RS. Radi se o parlamentarnim telima koja su formirana s ciljem zaštite vitalnog nacionalnog interesa tri konstitutivna naroda u BiH - Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Komentari (0)

Evropa