Region

Đukanović: Gordijev čvor se jedino može preseći vanrednim izborima

Komentari

Autor: Vjesti

30/09/2022

-

15:27

Đukanović: Gordijev čvor se jedino može preseći vanrednim izborima
Đukanović: Gordijev čvor se jedino može preseći vanrednim izborima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da postoje ustavne norme koje su jasne, a jedna je da se u roku od 30 dana odredi mandatar, prenose Vijesti.

"Taj rok je potrošen zbog političkih igara dela partija iz parlamentarne većine iz 2020. Ono što su uradili dan kasnije je ono što su mogli dan ranije. Podneo sam inicijativu za skraćenje mandata Skupštini i time smo iscrpeli ustavne mogućnosti. Parlament na ovaj način pokazuje da ne ispunjava svoje ustavne nadležnosti", rekao je Đukanović novinarima nakon što Skupština Crne Gore nije danas usvojila dnevni red tako da se neće raspravljati o predlogu Đukanovića o skraćenju mandata Skupštini.

Đukanović je rekao da je parlamentarna većina mogla da za 30 dana podnese dokaze da ima većinu za mandatara.

"Taj rok je prošao i sada je odgovornost na parlamentu za institucionalnu paralizu Crne Gore. Oni koji ne žele dobro Crnoj Gori žele institucionalnu paralizu Crne Gore, zato nijedan od 18 kandidata za Ustavni sud nije izabran. Da bi se dokazala teza velikosrpskog nacionalizma i da Crna Gora treba da se vrati u sastav Velike Srbije što su želje i imperijalne Rusije i Velike Srbije. Jasno je da imaju izvođača radova, a to je aktuelni predsednik Vlade (Dritan Abazović)", rekao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore je dodao da će parlament morati da razmišlja kako izaći iz ovog ćorsokaka ako ne želi da bude saučesnik.

Na pitanje šta su njegovi dalji koraci, odgovorio je da će sa timom stručnjaka pokušati da vidi da li postoji prostor za još jednu valjanu inicijativu.

"Neću povući nijedan porez koji mi Ustav ne dozvoljava. Gordijev čvor se jedino može preseći vanrednim izborima. Pozivanja na prethodna iskustva su potpuno neadekvatna", kazao je Đukanović.

On je poručio da kada je dao mandat aktuelnom premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću nesu bili neophodni potpisi jer su na konsultacije došli predstavnici partija koje su ga podržale.

"Nije predsednik države poštansko sanduče u koje ćete ubaciti sve čega se setite. Moji zaključci su da nije postojala jasna većina za mandatara. Reč je o političkim igrama. U pitanju je igra neozbiljnih političkih subjekata kojima je politički rejting važniji od državnih interesa", kazao je Đukanović.

Komentarišući jučerašnje hapšenje, kazao je da se vidi da neki ljudi otvoreno služe interesima drugih država.

"O tome sam već govorio u prethodnom pitanju žigošući predsednika Vlade", kazao je Đukanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa