Region

Kamion pun cigareta iščezao, pa pronađen: Podgoricu potresa afera koja se neće svideti Briselu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Teodora Kostić

05/10/2022

-

20:33

Kamion pun cigareta iščezao, pa pronađen: Podgoricu potresa afera koja se neće svideti Briselu
Kamion pun cigareta iščezao, pa pronađen: Podgoricu potresa afera koja se neće svideti Briselu - Copyright Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Kako se jedan od kamiona pun zaplenjenih cigareta izgubio na putu od carinskog skladišta u Podgorici do spalionice u Nikšiću nadležni u Crnoj Gori istražuju već danima. Da je put od skladišta “Zetatransa" do Nikšića krivudav, to je poznato, ali da je moguće da kamion na deonici od 54 kilometara nestane - malo je verovatno.

Trideset sati je trebalo policiji da pronađe nestali kamion, a lociran je kod Veljeg brda nadomak Podgorice. Tovar koji je nosio procenjen je na milion evra, a umesto u spalionici zamalo nije završio u švercerskim rukama.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i agenti Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) navodno su duže vreme tajno pratili akcije Uprave prihoda i carina (UPC), koja je u nekoliko navrata organizovala spaljivanje cigareta. Vozač nestalog kamiona i jedan službenik Uprave prihoda i carina uhapšeni su zbog sumnje da imaju veze s nestankom cigareta. Hapšenja povodom ovog slučaja i dalje traju.

Specijalno policijsko odeljenje uhapsilo je načelnika Odeljenja za sprečavanje krijumčarenja u Upravi prihoda i carina Željka Ivanovića i članove Komisije za uništavanje oduzetih cigareta UPC Radivoja Vujačića, Miška Saveljića i N.A. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela - stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita.

Zbog svega toga sa čela Uprave prihoda i carina (UPC) odlazi Rade Milošević. On je doneo odluku da podnese ostavku na funkciju nakon razgovora sa premijerom u tehničkom mandatu  Dritanom Abazovićem.

"Okolnost da je nakon sprovedenih istražnih radnji Tužilaštva došlo do lišenja slobode, službenika državnog organa na čijem sam čelu, i pored činjenice da sam učinio sve što je u nadležnosti direktora ovoga organa da se dugogodišnja devijantna ponašanja ovog tipa iskorene, ipak predstavlja određeni oblik objektivne odgovornosti zbog koje sam se odlučio da mi na lični zahtev prestane mandat", naveo je Milošević u ostavci.

Direktor Uprave carina uhapšen u pola noći

Specijalno državno tužilaštvo veruje da u pećima nisu završile sve zaplenjene cigarete. Tokom leta, u tri ture u Baru je zaplenjena velika količina cigareta, a sumnja se da je deo paketa, umesto spaljivanja, vraćan na krijumčarsko tržište. Mediji navode da su u pitanju milionski iznosi. Poslednja tura zaplenjenih cigareta uništena je 29. septembra, a tada su spaljivanju prisustvovali i Abazović i ministar policije.

Vlada Crne Gore

Abazović i ministar policije Adžić u avgustu prilikom spaljivanja cigareta u Nikšiću

Kada je uočeno da jedan kamion nije stigao do Nikšića, osim službenika, u pola noći policija je uhapsila i Miloševića, koji je nakon šest sati otišao kući. Upravo je Milošević pre petnaestak dana najavljivao nove zaplene cigareta.

Nedavno je govorio i kako "politička turbulencija uvek dobro pogoduje kriminalu, te dodao da je borbi protiv kriminala potrebna planski stabilna Vlada".

"Uverenja sam da svojim radom nisam prekršio zakon ni po bilo kojoj odredbi, te da je s jedne strane medijske, a s druge politička hajka, usmerena na moju diskreditaciju. Ista je osmišljena i instruirana od strane određenih interesnih grupa ugroženih mojim savjesnim i profesionalnim radom. Da je večna Crna Gora", zaključio je Milošević u ostavci.

Inače, Milošević je prethodno bio državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova i dugogodišnji je funkcioner Građanskog pokreta URA.

Vlada Crne Gore

Rade Milošević u spalionici u Nikšiću prilikom zaplene cigareta

Zašto je smenjen Konjević

Zbog situacije koja je uznemirila javnost, sazvana je sednica Veća za nacionalnu bezbednost. Nakon pet sati iza zatvorenih vrata epilog je smena ministra odbrane Raška Konjevića sa funkcije koordinatora svih službi bezbednosti.

Uprkos tome, Konjević na osnovu ministarske funkcije ostaje član pomenutog veća. Svoju odluku o smeni Abazović je prokomentarisao politički.

"Cilj Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Bemaks koalicije jeste da na onom potezu, gde smo ih devastirali 30. avgusta, oni pokušaju istu stvar da prebace nama na teret", rekao je Abazović.

On je rekao da mu je drago što se priča o švercu cigareta, jer je "njihova intencija bila da se priča o temeljnom ugovoru“.

"Sad više nije brat Abaz Škaljarac, sad će se pojaviti neka treća grupa. Možda će se pojaviti velika Srbija ili imperijalna Rusija, ali ne dozvoljavam da se politizuje sektor bezbednosti“, poručio je Abazović.

Direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović-Marković smatra da je redosled koraka bio loš time što je prvo razrešen Konjević, pa se tek onda razmišljalo o smeni Miloševića.

"Mislim da je Konjeviću, kao svom političkom oponentu trebalo da dâ da se bavi ovom istragom i informiše javnost", rekla je ona za Vijesti.

Konjević navodi da je Abazović imao pravo da ga smeni, ali da treba da objasni zašto je to uradio u trenutku ovakve afere, te da je njemu sve "sasvim svejedno". Istakao je da postoje indicije da  su akcije uništavanja cigareta samo performansi i da je 90 odsto završavalo u daljem švercu, a uništavano samo 10 odsto, te da je nezamislivo da direktor Poreske uprave ne zna ništa o tome.

"I danas sam rekao premijeru da su neosnovano optužbe koje je on iznosio prema meni. Ohrabren sam onim što sam čuo iz ANB-a i SDT-a. Ko god bio upleten u ovu aferu, stekao sam utisak da će te dve institucije ići do kraja, i ne samo u ovom, nego u bilo kojem slučaju koji u vezu dovodi bilo koje javne funkcionere", kazao je Konjević.

Pet sati iza zatvorenih vrata

Šta se dešavalo iza zatvorenih vrata, za Euronews Srbija rekao je jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević koji je prisustvovao sednici pomenutog Veća.

"Mi već duže vremena imamo u vladi Dritana Abazovića međusobne optužbe na relaciji Dritan Abazović i Raško Konjević koji je njegov potpredsednik vlade i ministar odbrane, a do danas je i bio koordinator svih službi bezbednsti, da tako formulišem tu njegovu funkciju. Optužuju se za to da jedan učestvuje u švercu, drugi da je saradnik kriminalnih klanova, zatim da je strani plaćenik, izdajnik... Kada imate takvu atmosferu u vladi u kojoj predsednik vlade optužuje potpredsednika vlade da mu radi o glavi, ovaj njega da je strani plaćenik, potpredsednik vlade premijera da je saradnik kriminalnih klanova, onda je i jasno zbog čega je shvatljivo da je jasno kako negde može da iščezne kamion cigareta, kako negde može da iščezne 200 kilograma  zaplenjenog kokaina", rekao je on.

Euronews Srbija

 

Na pitanje kako je moguće da nestane tolika količina cigareta naočigled državnih organa, Knežević odgovara da se radi se o sprezi delova državnih organa sa organizovanim kriminalnim grupama koje se decenijama bave švercom cigareta i kokaina u Crnoj Gori.

Za nestanak cigareta za sada niko nije optužen, a nadležni svakog časa privode još osoba za koje se sumnja da su umešani u lanac preprodaje zaplenjenih cigareta.

Rizik za predgovore Podgorice i Brisela

Crna Gora našla se u komplikovanoj situaciji jer je, da bi popunila državnu kasu, odlučila da otvori magacin Luke Bar i zapleni cigarete bez markica, a onda taj tovar proda na tržištu. Od maja do juna u tri akcije tako je zaplenjeno 150 hiljada paketa cigareta, čija se vrednost procenjuje na više desetina miliona evra.

Međutim, ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić je na sednici Vlade 22. jula podsetio da je Crna Gora potpisnica protokola Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o upravljaju sa oduzetim duvanskim proizvodima koji predviđa uništavanje zaplenjenog duvana i opreme za njegovu proizvodnju.

"Mislim da nam je ovde prostor sužen. Znam da se radi o iznosu koji bi valjao za mnoge dobre stvari u Crnoj Gori, ali mislim da manevarskog prostora nemamo", kazao je on.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks je 4. jula ove godine poručila da cigarete treba uništiti u skladu sa međunarodnim protokolima i propisima: "Međunarodna praksa predviđa uništavanje zaplijenjene robe u skladu s međunarodnim protokolima, a to je da se roba uništi zbog pitanja njenog kvaliteta, zdravstvenih standarda i prava intelektualne svojine".

Medoks je krajem marta izjavila da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari više od dve milijarde cigareta koje dospevaju na tržišta Evrope, te da šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana više od 300 miliona evra izgubljenih prihoda godišnje.

Upravo zbog pregovora sa Evropskom unijom Crna Gora je odustala od prodaje zaplenjenih cigareta i najavila njihovo uništavanje. Za sada niko iz međunarodne zajednice nije reagovao na saznanje da cigarete nisu završile u spalionici.

Komentari (0)

Evropa