Region

Smenjen dekan Medicinskog fakulteta u Puli nakon antivakserskog istupa

Komentari

Autor: Tanjug, Index.hr, Glas Istre

30/06/2021

-

10:26

Smenjen dekan Medicinskog fakulteta u Puli nakon antivakserskog istupa
Smenjen dekan Medicinskog fakulteta u Puli nakon antivakserskog istupa - Copyright Facebook/Promijenimo Hrvatsku

veličina teksta

Aa Aa

Krešimir Pavelić, dekan Medicinskog fakulteta u Puli, smenjen je sa dužnosti, nakon što je njegov najnoviji antivakserski nastup oštro kritikovan u javnosti.

Rektor Univerziteta u Puli dr Alfio Barbieri potvrdio je da je povod za to bio poslednji u nizu istup dr Pavelića u kojem se protivio vakcinisanju protiv kovida 19, piše Index.hr.

Pavelić je juče u hrvatskim medijima oštro kritikovan zbog još jednog u nizu antivakserskih nastupa.

Prema pisanju hrvatskog portala Index, Pavelić je stavove protiv vakcina izneo 17. juna na okruglom stolu stranke Promenimo Hrvatsku nazvanom "Koronavirus - vreme je za istinu".

Dodaje se da je svim učesnicima okruglog stola zajedničko bilo nastojanje da se ospori ili dovede u pitanje sve ono što potvrđuju stotine istraživanja i, na osnovu njih, mejnstrim nauka i zdravstvene organizacije - od nefarmakoloških epidemioloških mera do vakcina.

Nastup Pavelića juče je osudio i ministar nauke Radovan Fuks, rekavši da za svaki Pavelićev "argument postoji niz protivargumenata".

Kontroverze oko postojanja fakulteta

Hrvatski mediji pišu i da Medicinski fakultet u Puli ne postoji, tako da se Pavelić ni ne može nazvati dekanom, ali je situacija oko tog pitanja u Puli zamršena. Kako piše "Glas Istre", fakultet u Puli formalno postoji, ali se na njemu trenutno može studirati samo za medicinsku sestru.

Ističe se da studije medicine još nisu dobile potrebna odobrenja, a sa Univerziteta već godinama uveravaju da će ih dobiti. U iščekivanju tog odobrenja ustanova se zove Medicinski fakultet iako se tamo ne može studirati medicina.

Hrvatski index.hr je pre nekoliko meseci tu ustanovu nazvao "fantomskom".

"Medicinski fakultet u Puli zapravo još nema dozvolu za rad, iako je Pavelić za Index tvrdio da postoji i da ima oko 300 studenata. Naime, prema obrazloženju Ministarstva nauke i obrazovanja, Nacionalno veće za nauku je 2019. donijelo "Zaključak kojim Univertitetu u Puli uskraćuje odobrenje za izvođenje integrisanog preddiplomskog i diplomskog studija Medicine. S toga, Medicinski fakultet u Puli nije upisan u Upisnik studijskih programa, a MZO nema podatke o zaposlenima i studentima. Da pojednostavimo, reč je o fakultetu, dekanu i studentima koji to još nisu, barem ne formalno", naveo je Index.hr.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa