Zdravlje

Apsurdna situacija: Dekan Medicinskog fakulteta u Puli pobornik teorija zavera o kovidu 19 i vakcinaciji

Komentari

Autor: Faktograf/Index

29/06/2021

-

19:42

Apsurdna situacija: Dekan Medicinskog fakulteta u Puli pobornik teorija zavera o kovidu 19 i vakcinaciji
Apsurdna situacija: Dekan Medicinskog fakulteta u Puli pobornik teorija zavera o kovidu 19 i vakcinaciji - Copyright Facebook/Promijenimo Hrvatsku

veličina teksta

Aa Aa

Profesor Krešimir Pavelić, koji sebe predstavlja i kao dekan Medicinskog fakulteta u Puli, poslednjih sedmica privukao je značajnu medijsku pažnju svojim stavovima o koronavirusu i vakcinama protiv kovid 19, jer je u nekoliko navrata izneo veliki broj problematičnih teza, teorija zavera, pa i dezinformacija.

Kako piše hrvatski portal Faktograf, ne može reći da je dekan Pavelić u intevjuu za ovaj portal ponudio javnosti dokaze za teorije koje promoviše -  da je vakcina patentirana pre pojave bolesti i da iza toga stoji Bil Gejts; da se sa vakcinama odmaklo neprimereno daleko; da se radi o laboratorijskom virusu; da SARS-CoV-2 nije opasniji od uzročnika prehlade iz porodice koronavirusa; da PCR testovi daju pola lažno pozitivnih rezultata.

Mnoge od ovih tvrdnji već su raskrinkane kao činjenično netačne. Naime, kako se dodaje, nije dokazao nekoliko tvrdnji među kojima su da je vakcina patentirana i pre pojave bolesti i da iza toga stoji Fondacija Melinda i Bil Gejts, ali ni tvrdnja da se radi o laboratorijskom virusu, kao ni ta da kovid 19 nije opasniji od uzročnika prehlade i da PCR testovi daju pola lažno pozitivnih rezultata.

Ovaj profesor, naime, kako piše Faktograf, veruje da je ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine najavila pandemiju novog koronavirusa.

"Lično me je takođe neugodno iznenadio snimak otvorenja Olimpijskih igara 2012. u Londonu gde je mnogo neobičnih indicija povezanosti te ceremonije i današnje situacije s kovidom 19", rekao je u intervjuu za ovaj portal, ali kasnije, dodaju, nije razradio ovu tezu.

Tanjug AP/Eugene Hoshiko

 

Pavelić je, objašnjava se, pomenuo Olimpijske igre raspravljajući o patentu za vakcinu protiv IBV (infektivni bronhitis živine) Pirbrajtovog instituta.

"Ako pogledate detalje oko istraživačke grupe na čelu sa naučnicom Erikom Bikerton, te njihovu svrhu istraživanja, rezultate i uticaj, lako ćete povezati kockice. Ne tvrdim da je ovaj inače zanimljiv rad bio okidač, ali uz finansiranje tih istraživanja vežu se imena koja sada upravo zagovaraju danas razvoj vakcina za globalno stanovništvo", smatra on.

Index.hr: "Fantomski fakultet u Puli"

Osim toga, iako se Pavelić predstavlja kao dekan Medicinskog fakulteta u Puli, hrvatski index.hr je pre nekoliko meseci tu ustanovu nazvao "fantomskom".

"Medicinski fakultet u Puli zapravo još nema dozvolu za rad, iako je Pavelić za Index tvrdio da postoji i da ima oko 300 studenata. Naime, prema obrazloženju Ministarstva nauke i obrazovanja, Nacionalno veće za nauku je 2019. donijelo "Zaključak kojim Univertitetu u Puli uskraćuje odobrenje za izvođenje integrisanog preddiplomskog i diplomskog studija Medicine. S toga, Medicinski fakultet u Puli nije upisan u Upisnik studijskih programa, a MZO nema podatke o zaposlenima i studentima. Da pojednostavimo, reč je o fakultetu, dekanu i studentima koji to još nisu, barem ne formalno", naveo je Index.hr.

O Gejtsu i finansiranju vakcina

Kada su dekana upitali za koje se konkretno istraživanje veže ime Bila Gejtsa nije, kako dodaju direktno odgovorio, te je istakao da je Fondacija "Melinda i Bil Gejts" jedan od glavnih finansijera Instituta i da "utiče direktno na svetsku zdravstvenu politiku". Međutim, iako je Fondacija javno deklarisana kao deoničar na stranicama instituta, oni nisu finansirali istraživanja o koronavirusu.

Kako navodi portal, finansirali su projekt namenjen za istraživanje antitela kod domaćih životinja, koja bi po njihovom mišljenju trebalo da posredno štite i ljude. U projekt je uključena i pomenuta doktorka Bikerton, specijalizovana za koronaviruse kod živine. Mešutim, dodaju, to se događa tek godinu dana nakon patenta koji se neprestano ističe kao problematičan.

Godine 2019. Fondacija Gejts finansirala je i istraživanje vakcina protiv bolesti slinavke i šape, koja pogađa goveda, pa čak i jedno istraživanje u vezi sa influencom, ali vakcine protiv koronavirusa nisu bile predmet istraživanja finansiranih od strane ove fondacije. Portal podseća i da je Institut Pirbrajt u januaru saopštio da ne rade s ljudskim koonavirusima, već da sarađuju sa nizom institucija koje se bave sprečavanjem i kontrolom stočnih bolesti s potencijalom da se prenesu na ljude, poznate kao zoonoze.

To se naknadno promenilo, piše portal i dodaje da osim što se institut naknadno svojim resursima uključio u pronalaženje vakcina, pomaže i u dijagnostici.

Pirbrajt, kako dodaju, ovo može u prvom redu da zahvali britanskim poreznim obveznicima, a ne Fondaciji Gejts, dodaje. Svoje laboratorije i naučnike stavili su na raspolaganje javnim zdravstvenim institucijama i Univerzitetu Oksford kako bi pomogli u pronalasku vakcina protiv SARS-CoV-2, što je finansiralo britansko ministarstvo zdravstva.scow News Agency.

Dijagnostika se u slučaju kovida 19 uveliko oslanjala na PCR testove, za koje prof. Pavelić tvrdi da daju 50 odsto lažno pozitivnih rezultata. Na pitanje odakle mu ti podaci, prof. Pavelić  nije konkretno odgovorio, već se pozvao na drugo istraživanje.

"Rad koji ukazuje na lažno pozitivne rezultate nalazi se u štampi, a odnosi se na primenu metode rtPCR za SARS-Cov-2. (Andrew N Cohen, Bruce Kessel). Na temu lažno negativnih nalaza ima više podataka u literaturi", odgovorio je.

Kako navodi portal, rad koji im je poslao u trenutku objave teksta još nije bio revidiran, ali nije govorio ni približno o polovini lažno pozitivnih rezultata, nego od nula do 16. odsto.

Komentari (0)

Magazin