Region

Abazović najavio da Crna Gora pokreće svoj svemirski program

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2023

-

13:57

Abazović najavio da Crna Gora pokreće svoj svemirski program
Abazović najavio da Crna Gora pokreće svoj svemirski program - Copyright Montenegro Space Research

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je na današnjoj sednici vlade da Crna Gora pokreće svoj svemirski program.

“Crna Gora pokreće svoj svemirski program i kreće razvoj satelita Luča koji treba da bude lansiran u svemir. To će da finansira Fond za inovacije.  Ne radi se o velikim sredstvima, zahteva veliki rad. Ali Crna Gora će da otvori još jednu perspektivu, a to je da postane nacija koja učestvuje u aktivnostima drugih država celog sveta”, kazao je Abazović.

Saopštio je da će inovatore podržati novcem od ekonomskog državljanstva.

"Država ne želi da sve ostavi na entuzijaznu mladih ljudi, nego i da podrži. Ja se nadam da će naša Luča, u jednom doglednom periodu da služi na ponos. Naš satelit će se naći u orbiti kao sateliti brojnih država", kazao je on.

Istakao je da je najveća prepreka inovatorima administracija koja će morati da se uskladi.

Dodao je da očekuje da će se u kratkom roku crnogorski satelit, sa manjim gabaritima, naći u svemiru, preneli su podgorički mediji.

Inače, u oktobru je lansiran probni satelit CubeSat koji je zabeležio neverovatne fotografije i prikupio hidrometeorološke podatke nakon čega se uspešno vratio na Zemlju. Fotografije nastale u svemiru uvod su u naredni projekat, lansiranje satelita "Luča" koji će biti najveći izazov za prvu kancelariju za istraživanje svemira - Montenegro Space Research. Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Komentari (1)

Драган

26.01.2023 19:22

Вазда су црногорци имали смисла за хумор.

Evropa