Region

Pravoslavna crkva Češke i Slovačke priznala autokefalnost Pravoslavne crkve Severne Makedonije

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2023

-

18:19

Pravoslavna crkva Češke i Slovačke priznala autokefalnost Pravoslavne crkve Severne Makedonije
Pravoslavna crkva Češke i Slovačke priznala autokefalnost Pravoslavne crkve Severne Makedonije - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Sinod pravoslavne crkve Češke i Slovačke odlučio je da prizna autokefalnost Pravoslavne crkve Severne Makedonije - Ohridske arhiepiskopije, preneo je portal Orthodoktimes, specijalizovan za pitanja vezana za pravoslavne crkve. 

"Sveti Sinod Crkve Češke i Slovačke upoznat je sa pismima Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja u vezi sa obnavljanjem evharistijskog jedinstva sa eparhijama u Severnoj Makedoniji, kao i pismima patrijarha srpskog Porfirija o reintegraciji. Crkve u Severnoj Makedoniji u kanonski ustroj SPC i za davanje autokefalnosti Pravoslavnoj zrkvi u Severnoj Makedoniji Patrijaršijskim i Sinodalnim Tomosom od 20. maja 2022. godine", navodi se u saopštenju pravoslavne crkve Češke i Slovačke.

Podseća se da je „Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije 9. maja saopštio da prima u evharistijsko opštenje jerarhiju, sveštenstvo i narod ove crkve (Arhiepiskopije Ohridske) na čelu sa arhiepiskopom Stefanom”, preneli su skopski mediji.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa