Region

Milatović: Ubrzo ću u Beograd, Srbija je najveći ekonomski partner Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2023

-

22:56

Milatović: Ubrzo ću u Beograd, Srbija je najveći ekonomski partner Crne Gore
Jakov Milatović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović potvrdio je da će se 30. maja sastati sa visokim zvaničnicima u Briselu, u svojoj prvoj zvaničnoj poseti od stupanja na dužnost, kao i da će veoma brzo nakon toga posetiti Beograd.

On je naglasio da je Srbija najveći ekonomski partner Crne Gore i da je dobio usmeni poziv kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na njegovoj inauguraciji.

"Dobio sam brojne pozive, rekao sam da mislim da je važno i demokratski smisleno posetiti Beograd vrlo brzo, nakon Brisela. Srbija je naš najveći ekonomski partner, i dobio sam usmeni poziv kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na inauguraciji", rekao je večeras Milatović u Intervjuu RTCG. 

Novi crnogorski predsednik je izjavio da je u kontekstu spoljne politike važno da Crna Gora zadrži i dodatno unapredi NATO članstvo, stavi fokus na EU i snažno unapredi saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Prisustvo lidera svih zemalja Zapadnog Balkana na inauguraciji, podrška je promenama čiji sam nosilac", saopštio je Milatović.

"Otvoreni Balkan ima svoje prednosti"

Kada je reč o Otvorenom Balkanu, on je mišljenja da je prioritet Crne Gore regionalna ekonomska saradnja koja se odvija u okviru Berlinskog procesa koji veže ekonomije Zapadnog Balkana, i koji veže region za EU.

"Ali na kraju, kao ekonomista i političar podržavam sve ostale inicijative. Otvoreni Balkan ima svoje prednosti i CG može kao aktivni učesnik tog procesa da da vrednost tom procesu, pod uslovom da je on stavljen u fokus naših evropskih integracija", rekao je Milatović.

On je najavio sastanak 30.maja sa ministrom spoljnih poslova Evropske unije Žozefom Boreljom, i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem koji ima cilj da pošalje snažnu poruku da Crna Gora ima političku volju da postane deo Evropske unije.

"Ja ću prvo posetiti Brisel i poslati simboličnu poruku da je evropski put Crne Gore prioritet svih prioriteta za vreme mog mandata. Razgovaraću 30. maja sa Boreljom i Varheljijem, nakon čega idem u Moldaviju na Samit evropske političke zajednice gde ću razgovarati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom For den Lajen, ali održaću sastanke i sa evropskim liderima uključujući i francuskog predsendika Emanuela Makrona", saopštio je Milatović.

On je rekao i da će veoma brzo posetiti i Vašington, i da se kroz čestitku američkog predsednika Džozefa Bajdena može jasno videti posvećenost SAD-a reformama u Crnoj Gori.

"Crna Gora je žrtva veštački formiranih podela"

Milatović je saopštio i da će sa svoje pozicije raditi na pomirenju društva u Crnoj Gori, koje je, kako je naglasio, bilo žrtva veštački formiranih podela.

Govoreći o informaciji da deo opština u Crnoj Gori nije proslavio Dan nezavisnosti, Milatović je rekao da o tim stvarima treba da sude građani, i da svako treba da pokaže odgovoran stav prema državi i državnim simbolima.

Komentarišući predlog poslanice Nove srpske demokratije Jelene Božović, koja je kazala da na putu ka pomirenju Crne Gore treba preispitati državne simbole, himnu i zastavu Milatović je kazao da smatra da su njeni stavovi rezultat "načina na koji su možda sadašnji simboli donošeni", i da je govorila u kontekstu nedovoljne inkluzivnosti u Crnoj Gori pri donošenju važnih odluka.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa