Region

Visoki predstavnik u BiH: Hag jeste doneo poslednju presudu, ali za one koji su ga izbegli postoje i domaći sudovi

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2023

-

20:32

Visoki predstavnik u BiH: Hag jeste doneo poslednju presudu, ali za one koji su ga izbegli postoje i domaći sudovi
Visoki predstavnik u BiH: Hag jeste doneo poslednju presudu, ali za one koji su ga izbegli postoje i domaći sudovi - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je danas da je konačna presuda u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića poslednja velika presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove sa sedištem u Hagu, ali da to ne može značiti da će oni koji su počinili zločine a kojima još nije suđeno, ostati nekažnjeni. 

Obojica su dobili po 15 godina zatvora što je više u odnosu na prvostepenu presudu koja je glasila na po 12 godina i bili su optuženi samo po prvih pet tačaka optužnice koje se odnose na Bosanski Šamac. Sada je presuda proširena i na druge gradove u BiH, ali i Hrvatskoj.

"Nadam se da će ova presuda pomoći preživelima i porodicama žrtava da nađu barem malo mira i pronađu spokoj nakon užasa koji su doživeli tokom 1990-ih godina", rekao je visoki predstavnik u svojoj reakciji nakon presude, preneo je portal Klix.ba.

Iz OHR-a se navodi još i da se ovom presudom ispunjava zadatak Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koja se odnosi na procesuiranje predmeta najtežih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije.

"Međutim, to ne može značiti da će oni koji su počinili ove zločine, a kojima još nije suđeno, ostati nekažnjeni. Moramo osigurati da domaći sudovi efikasno procesuiranju preostale predmete ratnih zločina. Procesuiranje predmeta pred pravosudnim institucijama je takođe u interesu društva u celini. Neophodno je utvrditi istorijske činjenice, što će omogućiti da se govori istina, da se odbace suprotstavljeni narativi i da se podstiče pomirenje", navedeno je u saopštenju Šmita.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa