Region

Ministar odbrane BiH: Šmit da reši situaciju; Imamo plan "B"

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2023

-

09:57

Ministar odbrane BiH: Šmit da reši situaciju; Imamo plan "B"
Ministar odbrane BiH: Šmit da reši situaciju; Imamo plan "B" - Copyright Printscreen YouTube/SDP BiH

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske donela odluku o neobjavljivanju odluka i zaključaka Ustavnog suda BiH, ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez rekao je da, ukoliko visoki predstavnik Kristijan Šmitne nereši novonastalu situaciju, postoji plan "B".

"Pozivam i gospodina Šmita da iskoristi sva funkcijom mu dodeljena ovlašćenja i tako BiH oslobodi secesionističkog terora sa kojim se decenijama suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma sa koje strane dolazio, i ma iz čije glave bio", napisao je Helez na Fejsbuku i dodao:

"Legalista sam, verujem da se nastala situacija može rešiti unutar institucija BiH. Ponavljam, želim da verujem da se nastala situacija može i hoće rešiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan 'B'. Samo svih 51.209 kilometara kvadratnih i nikako drugačije".

Prema njegovim rečima, Narodna skupština Republike Srpske je donetom dolukom "izvršila najgrublji udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, a time i na Dejtonski mirovni sporazum."

On uverava da, kako navodi, "nećemo ostati nemi na secesionistička divljanja manjeg BiH entiteta predvođenog njegovim predsednikom (Miloradom Dodikom)".

"Pred nama su, reći ću, dva plana, a možda i scenarija; Plan 'A' je procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem učestvovali  u udaru na ustavno-pravni poredak BiH", napisao je Helez i pozvao Tužilaštvo BiH da u skladu sa Ustavom i Krivičnim zakonom BiH radi svoj posao. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa