Region

Marfi: Situacija u BiH je uznemiravajuća i podseća na predratnu, ali SAD su sada tu

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2023

-

23:16

Marfi: Situacija u BiH je uznemiravajuća i podseća na predratnu, ali SAD su sada tu
Marfi: Situacija u BiH je uznemiravajuća i podseća na predratnu, ali SAD su sada tu - Copyright EPA-EFE/FEHIM DEMIR

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi danas je izjavio da je sličnost ''aktuelnih tenzija'' u BiH sa predratnom situacijom u toj zemlji ''uznemirujuća'', ali i poručio da je sada ''drugačije, pošto su Sjedinjene Američke Države sada tu''.

On se obratio putem video-linka povodom proslave Dana nezavisnosti SAD, nakon što je zbog nevremena otkazan prijem u dvorištu Ambasade, istakavši da je ''današnje osporavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH nemoguće negirati''.

''Od izbornih nepravilnosti i korupcije, huškanja na rat, negiranja genocida do aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske od 26. juna, tenzije su jasne, a za mnoge građane BiH, sličnost sa predratnom istorijom zemlje je uznemirujuća. Ali jedna stvar jeste drugačija. SAD su tu", naveo je Marfi.

On je istakao da Dejtonski mirovni sporazum, kojim su SAD posredovale, okončao rat koji je trajao od 1992. do 1995. godine, ali da to ''nije savršen sporazum''.

"Danas se Dejton preispituje, namerno pogrešno tumači i okrivljuje za stalne etničke podele u zemlji. Ovo poslednje predstavlja zamenu teza, odnosno uzroka i posledice, ali jeste istina da su politički lideri ove zemlje prokockali obećani mir. Odabrali su da stalno iskorišćavaju i naglašavaju podele u ovoj zemlji. Bez obzira na to, Dejtonski mirovni sporazum zaustavio je krvoproliće i spasio živote", naveo je američki ambasador u Sarajevu.

On je dodao da su nakon rata SAD postale bilateralni razvojni partner ''broj jedan'' Bosne i Hercegovine, a vremenom i glavni vojni partner.

Ocenio je da "odbrana mira i demokratije, osiguranje prosperiteta i zaceljivanje rana nikada neće prestati".

"Da parafraziram predsednika Reagana, to su generacijski izazovi. Izazovi za koje smo se nadali da će svet prevazići nakon Hladnog rata krajem osamdesetih i danas su bolno vidljivi, od žestoke ruske agresije na Ukrajinu, do rasta neliberalnih, antidemokratskih političkih pokreta širom Zapadnog sveta", konstatovao je ambasador.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa