Region

Uskoro objavljivanje ukaza o proglašenju odluka RS o Ustavnom sudu i visokom predstavniku

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2023

-

09:25

Uskoro objavljivanje ukaza o proglašenju odluka RS o Ustavnom sudu i visokom predstavniku
Uskoro objavljivanje ukaza o proglašenju odluka RS o Ustavnom sudu i visokom predstavniku - Copyright Prinskrin/Youtube/RTRS vijesti

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić potvrdio je da je jutros potpisao odluke o objavljivanju ukaza predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona kojima je predviđeno da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primenjuju na teritoriji Srpske.

Lukić je za Srnu rekao da je potpisao sve neophodne dokumente potrebne da se u Službenom glasniku u proceduru pusti objavljivanje ukaza predsednika o proglašenju zakona, kao i akata i zaključaka koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

"Ovaj akt koji se odnosi na Ustavni sud BiH na snagu stupa sutra, odnosno dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, a Zakon o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske stupa na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku", rekao je Lukić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je u petak izmene i dopune Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koje je visoki predstavnik poništio 1. jula.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje, poništio je 1. jula zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, koje je prethodno usvojila Skupština Republike Srpske.

Šmit je takođe nametnuo izmene krivičnog zakona BiH na način da se radnje, kojim se narušava ustavni poredak države, tretiraju kao krivično delo. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa