Region

Crna Gora raspolaže trenutno samo jednim avionom za gašenje požara i on je na servisu

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2023

-

11:34

Crna Gora raspolaže trenutno samo jednim avionom za gašenje požara i on je na servisu
Crna Gora raspolaže trenutno samo jednim avionom za gašenje požara i on je na servisu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najavljene temperature vazduha preko 40 stepeni Celzijusa u Crnoj Gori narednih dana alarmirale su i službe zaštite i spašavanja u svim opštinama, koje u ovom trenutku raspolažu samo jednim avionom za gašenje požara.

Miodrag Bešović iz Direktorata za zaštitu i spašavanje kaže da raspolažu sa više od 200 vozila i 600 vatrogasaca. Iako je, dodao je, prošle godine bilo najteže gašenje požara iz vazduha ni ovu sezonu ne dočekujemo mnogo spremniji.

"U ovom trenutku imamo jedan avion er traktor i on je trenutno na godišnjem servisu i to se radi tu kod nas. I taj vazduhoplov je u funkciji za par dana", kazao je Bešović.

Preostala dva su na popravci, a kada će biti završena teško je precizirati jer zavisi od procedura na koje, kako kažu, država ne može da utiče.

Uprkos tome tvrde da nema razloga za paniku jer u slučaju požara širih razmera Crna Gora kao član Civilne zaštite Evropske unije može računati na pomoć međunarodnih partnera, ali i suseda.

"Ne mogu da kažem da je situacija idelna, ali se nadam da ćemo sa onim sa čim raspolažemo uspeti da se izborimo sa izazovima koji su pred nama", rekao je Bešović a portal RTCG.

Inače, iz MUP-a su već ranije apelovali na građane i turiste da ne pale vatru na otvorenom, a apel je uputio i Bešović.

"Apelujem na građane koji nekad pale i svoju šumu da bi bio bolji rod pečurki da to nema smisla i da neku njihovu zaradu od hiljadu - dve naprave štetu od 100 hiljada evra, a da pri tome ugroze i živote i imovinu građana, ali i vatrogasaca i ljudi koji se bave gašenjem požara", navodi on.

Gašenje požara ove sezone, kako očekuju u MUP-u, olakšaće im i nedavno usvojeni zakon koji predviđa zabranu gradnje u naredne tri decenije na opožarenim mestima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa