Region

Meštani koji su evakuisani u okolini Volosa čekaju zeleno svetlo da se vrate u kuće: Bili smo uplašeni posle detonacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2023

-

14:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sva mesta na potezu od Volosa do gradića Nea Anhijalos u Grčkoj bila su evakuisana posle jučerašnjeg požara i detonacije u vojnom skladištu. Turisti koji su se nalazili u letovalištima su se uglavnom premestili u grad Volos, a stanovnici koji nisu imali gde su smešteni u izložbenom prostoru u tom gradu. U međuvremenu, Nea Anhijalos je ponovo otvoren.

Reporterka Euronews Srbija javlja da su plaže na tom potezu prazne, a da u Volos otišli i tursti iz Srbije koji su se zatekli u mestima koja su evakuisana. Naša ekipa pokušala je i da uđe u mesto Nea Anhijalos, gde su juče popucali prozori na objektima posle detonacije, ali policija to nije dozvolila. 

Meštani će moći da se vrate onda kada vojska saopšti da je to bezbedno. Neki od njih koji su proveli noć u izložbenom centru u Volosu govorili su za Euronews Srbija.

Euronews/Nataša Jovanović

 

Kažu da su bili uplašeni nakon eksplozije i nestrpljivo čekaju da vojska da “zeleno svetlo”, da bi mogli da se vrate u svoje domove. Zvaničnici poručuju da će povratak biti organizovan autobusima.

Inače, požar u okolini Volosa je stavljen pod kontrolu. Konkretno, kako je saopšteno iz Vatrogasne službe, situacija u Magneziji je daleko bolja, jer je noćas u Mikrotebesu, gde je najpre došlo do razbuktavanja, požar do jutra ugašen.

Situacija sa požarima je bolja i u drugim delovima Grčke, na Rodosu, Krfu i Karistu na ostrvu Evija, a vatrogasne snage su u stanju pune pripravnosti ukoliko bi došlo do eventualnog novog izbijanja požara.

Jake vatrogasne snage ostale su u četvrtak na Rodosu da bi suzbile požar na nepristupačnom području, između naselja Vati, Profilija i manastira Tari, koji, na sreću, nije ugrozio kuće. Danas je grčko ministarstvo turizma saopštilo i da je ukinuto vanredno stanje u delovima ostrva gde je bilo proglašeno.

Euronews/Nataša Jovanović

 

Na ostrvima Krf i Evija nema novih razbuktavanja požara, navela je vatrogasna služba, objavio je "Katimerini".

U gašenju požara na severoistočnoj strani Krfa dejstvovale su jake kopnene snage i avioni. Do ponovnog rasplamsavanja požara došlo je u četvrtak i na severoistočnoj strani Evije između naselja Agios Vasilei i Linari, a dva helikoptera gasila su požar iz vazduha.

U Grčkoj su u četvrtak izbila ukupno 83 nova šumska požara, dok većina starih još nije bila pod kontrolom.  Vlasti su u četvrtak uhapsile muškarca koji je iz nehata izazvao požar na poljoprivrednom području u okviru naselja Paleohori, nedaleko od Atine, u opštini Mandras-Idilijas, u oblasti Atika.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa