Evropa

Euronews Srbija u Volosu: Građani evakuisani posle požara i detonacije, "nemamo mira, čekamo kad ćemo se vratiti kućama"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Jovanović

28/07/2023

-

10:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Požar u okolini Volosa, u centralnoj Grčkoj,  koji je izazvao eksplozije u vojnom skladuštu, stavljen je pod kontrolu, saopštila je Vatrogasna služba te zemlje. U samom gradu se više ne oseća dim i nema čađi, javlja reporterka Euronews Srbija. Stanovnici iz mesta kojima je pretila najveća opasnost su evakisani i oni su noć proveli izložbenom prostoru u Volosu.

Kako prenosi televizija ERT, na gašenju vatre u okrugu Magnezija, u Tesaliji, gde se Volos nalazi, angažovano je 90 vatrogasaca sa četiri grupe vojne pešadije, 31 vozilo, pet aviona i jedan helikopter.

Konkretno, kako je saopšteno iz Vatrogasne službe, situacija u Magneziji je daleko bolja, jer je noćas u Mikrotebesu, gde je najpre došlo do razbuktavanja, požar do jutra ugašen. Taj požar, koji je izbio u sredu, u četvrtak je doveo do niza jakih eksplozija u skladištu municije Ratnog vazduhoplovstva, nedaleko od Nea Anhijalosa u Tesaliji. 

Posle eksplozija, stanovnici mesta Nea Anhijalos, Stupi, Velanidija, Maratos, Kritarija, Soros, Kastraki, Kokino i Perivleptos, bili su obavešteni da se evakuišu. Reporterka Euronews Srbija obišla je prostor u koji su građani evakisani i razgovarala je sa njima.

Kako kaže, oni još ne znaju da li mogu da se vrate u svoja mesta i objekte, ni kakva je šteta. Znaju samo da su mnoga stakla popucala posle detonacije u vojnom skladištu.

Euronews Srbija

 

Među evauisanima ima ljudi sa decom, starih osoba, a u objektu se nalaze volonteri i psiholozi koji su im na usluzi. Obezbeđena im je hrana i voda. Ipak, kako prenosi Reporterka Euronews Srbija iz Volosa, oni nemaju mira, i čekaju trenutak kada će moći da se vrate svojim kućama.

Dodaje da se u samom gradu Volosu sve odvija uobičajeno, i da ima mnogo turista. Vatrogasci iz Srbije koji su poslati kao pomoć, nalaze se u bazi i čekaju da izađu na teren, ukoliko bude bilo potrebe.

Srpski spasilački tim u pripravnosti

Šef spasilačkog tima sektora za vanredne situacije iz Srbije Davor Vidović rekao je juče za Euronews Srbija da ekipe nisu stale od trenutka kada su došle na teren.

"Ceo dan smo na terenu. Bili smo stacionirani u Solunu, a onda su nas poslali u Volos jer se ovde pogoršala situacija", naveo je on u razgovoru sa našom reporterkom. 

Euronews/Nataša Jovanović

 

Grčki vatrogasac Georgios Anagnostakos, oficir za vezu koji je sa srpskim timom, naglasio je da je svaka pomoć kolega iz regiona dobro došla.

"Želim da zahvalim svim kolegama koji su došli ovde da nam pomognu. Posebno hvala kolegama iz Srbije", rekao je.

Nea Anhijalos jutros kao "grad duhova"

Od posledica eksplozija u vojnom skladištu juče nije bilo žrtava, niti povređenih, javlja ERT. U Nea Anhijalosu, Obalska straža je preduzela ukrcavanje građana na privatne čamce, koji su se okupili u luci.  

Reporteri ERT-a izveštavaju da Nea Anhijalos ovog jutra liči na "grad duhova", sa tragovima razaranja izazvanim uzastopnim eksplozijama vojnog materijala. 

Euronews Srbija

 

Polomljeni izlozi, oštećene fasade kuća i otvorene kapije svedoče da se nešto loše dogodilo u tom gradiću, koji su stanovnici bili prinuđeni da napuste. 

Grad je od juče prazan i polako se neki vraćaju da vide kolika je šteta pretrpljena. Stanovnici su napustili Nea Anhijalos u 18:00 po podne i otišli na bilo koji način, ostavljajući i svoje automobile za sobom.

Bolja situacija sa požarima i u ostalim delovima Grčke

Inače, situacija sa požarima u Grčkoj jutros je bolja i na Rodosu, Krfu i Karistu na ostrvu Evija, a vatrogasne snage su u stanju pune pripravnosti ukoliko bi došlo do eventualnog novog izbijanja požara.

Jake vatrogasne snage ostale su u četvrtak na Rodosu da bi suzbile požar na nepristupačnom području, između naselja Vati, Profilija i manastira Tari, koji, na sreću, nije ugrozio kuće. 

Na ostrvima Krf i Evija nema novih razbuktavanja požara, navela je vatrogasna služba, objavio je "Katimerini". 

U gašenju požara na severoistočnoj strani Krfa dejstvovale su jake kopnene snage i avioni. Do ponovnog rasplamsavanja požara došlo je u četvrtak i na severoistočnoj strani Evije između naselja Agios Vasilei i Linari, a dva helikoptera gasila su požar iz vazduha.  

Euronews/Nataša Jovanović

 

Požar koji je izbio u Anogejata Artas na Krfu u šumskom području pored naselja ne ugrožava selo, navela je vatrogasna služba. U gašenju požara učestvuje 50 vatrogasaca sa 16 vozila i tri jedinice bez vozila. 

U Grčkoj su u četvrtak izbila ukupno 83 nova šumska požara, dok većina starih još nije bila pod kontrolom.  Vlasti su u četvrtak uhapsile muškarca koji je iz nehata izazvao požar na poljoprivrednom području u okviru naselja Paleohori, nedaleko od Atine, u opštini Mandras-Idilijas, u oblasti Atika. 

Komentari (0)

Evropa