Region

Vlada Federacije BiH proglasila sredu za dan žalosti zbog zločina u Gradačcu

Komentari

Autor: FoNet, Klix.ba

14/08/2023

-

17:35

Vlada Federacije BiH proglasila sredu za dan žalosti zbog zločina u Gradačcu
Vlada Federacije BiH proglasila sredu za dan žalosti zbog zločina u Gradačcu - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut, AP Photo, Printscreen/BHRT

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Federacije na današnjoj telefonskoj sednici donela je odluku da u sredu proglasi dan žalosti povodom tragedije u Gradačcu, preneo je portal Klix.ba. 

Na vanrednoj sednici odluka je donesena jednoglasno te će se, nakon što je i Vlada RS-a proglasila dan žalosti 16. augusta, i u ovom bh. entitetu primenjivati identična odluka.

Inače, predlog je uputilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Kako je za Klix.ba rekao federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić koji je pokrenuo ovu inicijativu odmah nakon tragedije u Gradačcu, Vlada FBiH čekala je Odluku Saveta ministara BiH o proglašenju dana žalosti, a kako je izostalo usvajanje ove inicijative na Savetu ministara, sazvana je vanredna sednica Vlade FBiH na kojoj je usvojena Odluka o proglašenju dana žalosti u ovom entitetu.

"S obzirom na to da je Vlada entiteta Republika Srpska za Dan žalosti proglasila sredu, Vlada FBIH vodila se time da se dan žalosti obeleži na teritoriji cele države isti dan, te je zbog tog razloga odlučeno da je dan žalosti u FBiH takođe u sredu. Na taj način, uprkos neproglašavanju dana žalosti na nivou države, isti će biti obeležen na teritoriji oba entiteta u sredu, 16. augusta 2023. godine", rekao je ranije za Klix.ba ministar Adnan Delić.

Podsetimo, na današnjoj hitnoj sednici Saveta ministara nije usvojena odluka da se dan žalosti proglasi na državnom nivou već je ta odluka prepuštena entitetima i nižim nivoima vlasti. Predlog je bio da dan žalosti bude u sredu. Sednica je počela u 9:30, a ministri su imali rok do 12 sati da se izjasne. Medijima je potvrđeno da su ministri iz Republike Srpske Nenad Nešić i Staša Košarac glasali protiv.

Nizama Hećimović biće danas sahranjena, a porodica je zamolila da zvaničnici ne dolaze. Nju je u petak uživo na Instagramu, pred očima devetomesečnog deteta, ubio partner Nermin Sulejmanović, koji je nakon toga otišao u grad i ubio još dve osobe i ranio tri. On se potom tokom policijske potere ubio.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa