Region

"Nizama je žrtva sistema koliko je i žrtva ubice": Dok javnost traži odgovore, nadležni "prebacuju loptu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2023

-

19:31

"Nizama je žrtva sistema koliko je i žrtva ubice": Dok javnost traži odgovore, nadležni "prebacuju loptu"
"Nizama je žrtva sistema koliko je i žrtva ubice": Dok javnost traži odgovore, nadležni "prebacuju loptu" - Copyright Printscreen YouTube/ Avaz TV

veličina teksta

Aa Aa

Kako je moguće da neko ko je već prijavljivan za nasilje nije bio pod kontrolom i da mu nije izrečena zabrana prilaska? Gde je sistem zakazo? Da li je zločin mogao da se spreči? Ovo su samo neka od pitanja na koja javnost već danima traži odgovor posle ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu u Bosni i Hercegovini koje je potreslo ceo region.

Nermin Sulejmanović je brutalni zločin počinio 11. avgusta kada je ubio nevenčanu suprugu, a to je uživo prenosio na Instagram profilu. Tu se nije zaustavio već je potom ubio dvojicu turskih državljana i ranio članicu njihove porodice. Policija je odmah krenula u potragu za njim, grad je bio blokiran, a sve se okončalo njegovim samoubistvom.

Tanjug/Foto HINA/Foto FENA/Branka Soldo

 

Istog dana su u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine održani protesti građana, a nadležni objavljuju nove detalje o slučaju koji uključuju istoriju prijave za nasilje u porodici. Dok su iz ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona govorili da policija ne može nekog nezakonito da drži u pritvoru, iz suda navode da su policija i tužilaštvo ti koji prikupljaju dokaze.

Zašto sud nije odredio meru zabrane prilaska?

Jedno od glavnih pitanja koje su aktivisti i građani koji protestuju prethodnih dana upućivali nadležnima je kako je moguće to da je Sulejmanović, i pored toga što je prijavljivan za pordično nasilje, prošao bez posledica i bio u mogućnosti da počini ubistvo?

Portal istraga.ba je nakon ubistva naveo da se Nizama Hećimović još početkom jula obratila nadležnima i zatražila da je zaštite od nasilnika. Navedeno je i da je ona ovog leta pobegla iz njihove zajedničke kuće sa devetomesečnom bebom.

Prema dokumentu koji je ovaj portal objavio, policija je 7. avgusta od opštinskog suda zatražila da se nasilniku zabrani prilazak NIzami, ali je zahtev odbačen. Kako se vidi u tekstu dokumenta, žena je koristila "blagodat zakona" i nije želela da daje izjavu u vezi događaja koji je prijavila. 

Predsednica Opštinskog suda u Gradačcu Slobodanka Kojić saopštila je da je Hećimović u noći između trećeg i četvrtog avgusta prijavila policiji Sulejmanovića, i dodala su oni tada od suda tražili meru zabrane prilaska. Međutim, ona je rekla da sutkinja koja je radila na tom slučaju nije mogla da donese takvu odluku jer nije bilo konkretnih dokaza. 

"Bila je samo službena zabileška Policijske uprave Gradačac. Hećimović je iskoristila pravnu blagodet i odbila da da izjavu, odnosno odbila je da svedoči. Policijska zabeleška se ne može cieniti kao dokaz", kazala je Kojić i dodala da je u praksi imala tri-četiri slučaja gde je žena pred sudom naknadno odbila da svedoči o zlostavljanjima, prenosi RSE.

Instagram.com/fondacijacure, Facebook.com

 

Kojić je tvrdila da se iz službene zabeleške policije ne mogu utvrditi ni detalji nasilja, jer nisu bili navedeni. Objasnila je da po Zakonu o krivičnom postupku, policija i tužilaštvo prikupljaju dokaze za sud.

Međutim, kako je dodala, "već 4. avgusta Sulejmanović je saznao da ga je nevenčana supruga prijavila jer ga je policija pronašla i saslušala nako čega je on sve negirao".

Šta kažu policija i tužilaštvo?

Sa druge strane, portparol tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović rekao je ranije da je Sulejmanović već bio poznat policiji i to ne samo zbog nasilja u porodici.

"Radi se o osobi koja je više puta bila osuđivana za različita krivična dela. Osuđivan je pre petnaestak godina za pokušaj ubistva. Ima nekoliko presuda za nasilnička ponašanja i ugrožavanje sigurnosti", rekao je Arnautović, a prenele su Nezavise.  

On je naveo da je da je Sulejmanović imao prijave za nasilje u porodici: "Ima tih prijava. Međutim, ono što moramo reći, jeste da su se uvek koristile blagodeti zakona, odnosno odustajalo se od svedočenja vezano za ovo krivično delo Nasilje u porodici".

O ovom slučaju je ranije govorio i ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović koji je na konferenciji za novinare rekao da je porodično nasilje dokumentovano u PS Gradačac. On je naveo da tada nije naložena mera zabrane pristupa porodici jer je žena bojeći za sebe, povukla izjavu na sudu i sud nije presudio da joj je život ugrožen i nije doneo mere.

"To je sistemska greška koju neko mora otkloniti. Često policiju pitaju, da kažem žargonski, zašto ste lice tog kalibra držali na ulici? Je li ga policija nezakonito trebala držati u zatvoru? Zna se ko prijavljuje, ko procesuira i ko osuđuje", naveo je on, prenosi portal faktor.ba.

Alađuz: Nizama je žrtva sistema

Direktorka fondacije Infohouse iz Sarajeva Dženana Alađuz rekla je pre nekoliko dana za Euronews Srbija da je Nizama Hećimović "žrtva sistema isto onoliko koliko je žrtva ubice". 

"Sistem ju je ubio. Pre četiri dana, pre ubistva, obratila se policiji da je zaštiti jer se bojala za svoj život, i život bebe. Sutkinja je odbila da propiše zaštitnu meru. On je od ranije poznat policiji. Od 2006. ubica je poznat po tome što je za njim bila raspisana međunarodna poternica, zato što je napao policajca. Zato što je nju tukao i maltretirao godinama. Gradačac je mali grad, tu svako svakog zna. Inače BiH je svakako mala, svi sve znamo. Nema šanse da organi gonjenja, pravosudni sistem nije znao da je on osoba koja će sa reči preći na delo. I četiri dana pre ubistva oni odbiju da je zaštite i to je taj sistem", kaže Alađuz.

Ona je navela da statitiska pokazuje da je svaka druga žena u BiH doživela nasilje, a da je više od 60 žena bilo žrtva femicida u poslednje dve godine.

Hronologija zločina

Nekoliko dana nakon prijave nasilja dogodila se tragedija, a krvavi pir je otpočeo u kući rođaka Sulejmanovićeve nevančane supruge kod koga se ona sklonila od nasilnika. On je na tom mestu ispalio četiri metka prema njenom rođaku i pogodio ga u nogu, prenosi portal istraga.ba.  

Zatim je ženu odvezao u vikendicu u blizni Gradačca vukući je za kosu. Na tom mestu ju je brutalno tukao, a zatim ubio hicem iz pištolja u glavu. Zaprepašćujuće je to što je ubistvo prenosio uživo na Instagramu i to što je prisutno bilo dete koje je plakalo sve vreme. 

Nakon što je ubio ženu, Sulejmanović seda u automobil kojim je otišao u centar Gradačca. Na tom mestu puca u turskog državljanina koji je sedao u automobilu marke Volvo, piše Dnevni Avaz, a potom odlazi i do kuće osobe u koju je prethodno pucao i na tom mestu je počinio novi zločin ubivši njegovog oca. 

Hajrudih Mehanović je rekao da su otac i sin koji su ubijeni imali odnos sa Sulejmanovićem, a koji je u vezi sa ženskom osobom iz njihove porodice koja je juče takođe ranjena. Osim nje, ranjen je i jedan policajac.

Nakon ubistva drugog turskog državljanina, Sulejmanović je uzeo njegov automobil i njime otišao do jedne napuštene farme, U toku je bila intenzivna potraga za njim, a ceo Gradačac je bio blokiran. Policija ga je locirala, ali on nije želeo da se preda, nakon čega je izvršio samoubistvo.

15.000 ljudi gledalo prenos zločina

Nakon višestrukog ubistva koje se dogodilo u mestu Gradačac u BiH prethodne nedelje, vlasti su najavile da će istražiti osobe koje su na internetu podržale Nermina Sulejmanovića. Saša Petrović, inspektor u odeljenju za borbu protiv sajber kriminala Federalne uprave policije, rekao je za RSE da je u 12.20 dobio informaciju o pomenutom videu. Kako je dodao, odmah poslao zahtev kompaniji Meta da se sadržaj ukloni, a nalog blokira. 

"Čim smo primili usmeni zahtev tužiteljke iz Tuzle (MUP TK-), ja sam nazvao Metu, tamo imam kontakt. Trebalo je nekih 20-ak minuta", rekao je Petrović. 

Psiholozi kažu da je, u eri kada se na društvenim mrežama objavljuje svaki segment života, bilo pitanje trenutka kada će neko zarad "pet minuta slave" uraditi upravo ovo.

Printscreen/BHRT, Facebook.com, Printskrin/Instagram/iron_bb24, profimedia

 

Na pitanje šta bi mogao biti motiv za prenos takvog nečega putem društvenih mreža, neuropsihijatar Milan Milić rekao je ranije za Euronews Srbija da je u pitanju "isticanje rijaliti života u koji smo svi globalno upali, gde ako ne podelite nešto i ako vas ne vide, kao da ne postojite".

"To ide od toga da delite trenutke vašeg života, pa do onoga što može da vam donese slavu. Ovaj čovek očigledno doživljava da on ima pravo da sudi i da će njegov sud naići na odobravanje nekih ljudi, ili da će ga razumeti. Čak i da to nije tako, vrednuje samo svoju 'pravdu', to hoće da kaže, i njegova 'moć' se upravo tu pokazuje. On je 'vlasnik nečijeg života', i to nije čudno za sociopatske strukture", rekao je Milić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa